HjemGrupperSnakMereZeitgeist
Søg På Websted
På dette site bruger vi cookies til at levere vores ydelser, forbedre performance, til analyseformål, og (hvis brugeren ikke er logget ind) til reklamer. Ved at bruge LibraryThing anerkender du at have læst og forstået vores vilkår og betingelser inklusive vores politik for håndtering af brugeroplysninger. Din brug af dette site og dets ydelser er underlagt disse vilkår og betingelser.

Resultater fra Google Bøger

Klik på en miniature for at gå til Google Books

Indlæser...

Hear That Lonesome Whistle Blow (1977)

af Dee Brown

MedlemmerAnmeldelserPopularitetGennemsnitlig vurderingOmtaler
352673,163 (3.5)5
History. Nonfiction. HTML:

A fascinating and atmospheric history of the transcontinental railroad??the nineteenth century's greatest and most relentless feat of national expansion

Hear that Lonesome Whistle Blow unspools the history of the beginnings of the American railroad system. By the mid-nineteenth century, settlers in Missouri and California were separated by a vast landscape that dwarfed and isolated them, conquerable only by "the demonic power of the Iron Horse and its bands of iron track." Although the building of the great railroad is commonly known as a story of romance, adventure, and progress, it also has a dark side, as profiteers decimated American Indian tribes, exploited workers, and destroyed ecosystems. Despite this, by the turn of the twentieth century, five major railroads would span the continent.

This account vividly illustrates the railroad builders' breathtaking skill, ambition, and ingenuity. . Brown compellingly tells a high-stakes tale, an exhilarating history that still holds lessons for today.

This ebook features an illustrated biography of Dee Brown including rare photos from the author's personal collection.… (mere)

Ingen
Indlæser...

Bliv medlem af LibraryThing for at finde ud af, om du vil kunne lide denne bog.

Der er ingen diskussionstråde på Snak om denne bog.

» Se også 5 omtaler

Engelsk (5)  Ungarsk (1)  Alle sprog (6)
Viser 1-5 af 6 (næste | vis alle)
The story of the transcontinental railroad the incredible greed and corruption are what stood out for me in this story. Mr. Brown tells us about the characters that achieved this dream to have east meet west, but what a cost. ( )
  foof2you | Oct 24, 2023 |


Amennyiben egy kalandvágyó bostoni polgár el akart jutni 1850-ben San Franciscóba, akkor járt a legjobban, ha vett egy hajójegyet valamelyik keleti-parti kikötőben, majd Dél-Amerikát alulról (honnan máshonnan? ekkor még nem volt Panama-csatorna) megkerülve szépen elkavirnyált odáig. Hónapokig tarthatott az út, de még mindig gyorsabban és biztosabban odaért, mintha ekhós szekéren döcögött volna keresztül sivatagon és hegyszurdokokon. Abszurd helyzet – tekinthető egyáltalán egyetlen országnak az, aminek a két végpontja ilyen nehezen áthidalható? A csodaszer, ami a tarthatatlan állapotot megszüntette, a transzkontinentális vasút volt, aminek jelentőségét nehéz volna túlbecsülni. Addig az áru és az ember legfeljebb a hajózható folyókon (tehát Észak-Dél irányban) áramolhatott nagyobb mennyiségben, a kincses nyugatra legfeljebb szivárogtak a pionírok. De aztán a féktelen amerikai vállalkozó kedv megszülte az ideát: fektessünk le síneket óceántól óceánig, vonjuk be a civilizációs vérkeringésbe a messzi távolt. Kössük össze az ország két felét, legyen belőle egy ország.

A vasút az USA legendáriumának elidegeníthetetlen része, a Vadnyugat-mítosz egyik tartópillére, és egyben az eszköz, ami lassan felszámolta azt. Érrendszer, amin keresztül a bevándorlók és szerencselovagok hada benépesíthette a szűzföldeket. Nélküle Amerika nem lenne az, ami. Persze ami az egyiknek áldás, a másiknak átok. Az indiánok és a bölények például biztosan szívesen megvétózták volna az egész projektet, de hát utóbbiak véleményét senki sem kérdezte, és előbbiekkel is csak azért kötöttek mindenféle szerződéseket, hogy ezekre hivatkozva kitelepítsék őket a peremvidékekre. Csak hát pont ez a vasút lényege: hogy ami addig peremvidék volt, az közelebb kerüljön általa a középponthoz, lerövidüljön tehát a tér és az idő. Így aztán szegény sziúk és társaik folyton azon kapták magukat, hogy az általuk éppen csak belakott földön egyszer csak megjelentek a sínépítő kulik, aztán maga a Tüzes Ló, ők meg hiába hivatkoztak a szerződésekre, egyre sivárabb és sivárabb vidékekre űzték őket. Ilyen ez a fehér ember: csalárd. Ráadásul fehér.



Ez az egész téma tényleg káprázatosan gazdag. Meg lehet közelíteni onnan, hogy milyen gazdasági átrendeződésekkel járt ez az egész mizéria, hogyan hatott a kereskedelemre, az urbanizációra, satöbbi. Lehetett volna az egész ökológiai hatásait is vizsgálni, az erdőirtásokat, amit a talpfák iránti igény idézett elő, vagy a hirtelen megnövekedett népsűrűség hatásait az élővilágra. Ám Dee Brownt nem ezek érdeklik. Hanem a „vasútbárók”, akik a semmiből a vasút hasznát lefölözve az ország új elitjévé váltak. Tőről metszett Jockey Ewingok ők, csupa galád, gátlástalan mocsadék, akik kisajtolják a kormányzatból a támogatásokat, zsebre rakják, aztán bónuszként még az utazóközönséget is megvágják. Ők azok, akik kispórolják a zúzalékkövet a töltésből, a rosszabb minőségű talpfát teszik a sín alá (de a jobbikat számlázzák ki), ezzel halálos vasúti szerencsétlenségeket okozva – de közben büszkén verik a mellüket, hogy ők a nemzeti tőkésosztály, az ország szíve és lelke, és aki kétségbe vonja becsületüket, az Gyurcsány... ja, nem, az később lesz.

No most én szívesen olvasok például Átlátszót, amiben szakszerűen utánajárnak, mit követtek el honatyáink, és biza látám, hogy van, ami örök: a feneketlen korrupció. Azt is tudom (mert már tapasztaltam), hogy Dee Brown meglehetősen progresszív alapállásból közelíti meg a történelmet, folyton a kisemmizettek (indiánok, csődbe ment földművesek, kizsákmányolt vasúti dolgozók) pártjára állva – amit elméletben helyeslek is. Ugyanakkor erre a kötetre túlságosan rátelepedett a szándék, hogy rég holt kapitalistákra legyen ráhúzva a vizes lepedő. Csak úgy hemzsegnek benne az anekdoták arról, hogy X. milyen részvényekkel simliskedett, Y. pedig mely kongresszusi képviselőket kente meg – ezek viszont érzésem szerint egy idő után a hasznos szöveg elől veszik el a helyet. Értem és megértem a szerző pártos indulatát, csak jobban kellett vón kontrollálni. Akkor lett volna ez a könyv olyan, amit a téma megérdemel: egyszerre színes és hasznos olvasmány.

Ui.: Göncz Árpád (Isten megáldja!) mondta volt, hogy a fordító maradjon észrevétlen a szöveg mögött. Nos, Tandori Dezsőnek (akit továbbra is imádok) ez ezúttal sem jött össze. ( )
  Kuszma | Jul 2, 2022 |
A good primer on the transcontinental railroads and the robber barons & financial speculators who built and then ruined them. It's almost as if Amazon, Google, Facebook, Microsoft and myriad hedge funds and private equity companies are simply ugly history repeating. Privatize profit, socialize loss. ( )
  heggiep | Feb 28, 2020 |
The Great Continental Railways of the USA are a wonderful artefact. Their growth was not untroubled, and Mr. Brown has a clear slightly sensational account of their initial placement and business styles. ( )
  DinadansFriend | Mar 9, 2014 |
A Szivárvány könyvek sorozat többi tagjához hasonlóan részletes ismertetés egy néhány évtizedes korszakról, ezúttal a vasút térhódításáról a vadnyugaton nagyjából 1850-tól 1890-ig.

A polgárháború után felszabaduló energiák, a kaliforniai arany és a távol-kelet kincseinek vonzása miatt indult meg a verseny, hogy ki tudja először összekapcsolni a két óceánt vasúton. Akinek ez nem sikerült az is arra törekedtek, hogy minél több mérföldet fektessen le minél gyorsabban, mert azzal arányosan kapott állami támogatást, eladható földet a vasút mentén és persze lehetőséget az üzemeltetésre.
Mivel ezekbe a vasúttársaságokba a szenátus emberei, más magas rangú politikusok is bekeveredtek, így valamiért sikerült az önköltségnél 2-3-szor nagyobb állami támogatást megkapni az óriási földterületeken túl.
Elvileg volt olyan pillanat, amikor az ország tizedét a vasút bárói birtokolták.
A hamar munka persze trehány is lett, így az emberekkel fizetették meg még egyszer (majd a csődök során többször is) a javítás költségeit.

Rengeteg gusztustalan politika, az emberek kizsákmányolása. Kicsit az az érzése az embernek, hogy azért volt érdemes a könyvet kiadni, mert a vadkapitalizmus ostorozása egy amerikai szerzőtől a nyolcvanas években jó propaganda volt.

Sajnos egy idő után a rengeteg név összefolyik és inkább egy-két személyes történet marad meg az építők nehézségeiről, az indiánok kisemmizéséről, az utazók kalandjairól.

Tandori Dezső fordítása többnyire élvezetes. Egy komoly félrefordítást véltem felfedezni, amikor Ülő Bika megsemmisítő vereségéről ír Custer ellen. ( )
  rics | Nov 23, 2012 |
Viser 1-5 af 6 (næste | vis alle)
ingen anmeldelser | tilføj en anmeldelse
Du bliver nødt til at logge ind for at redigere data i Almen Viden.
For mere hjælp se Almen Viden hjælpesiden.
Kanonisk titel
Originaltitel
Alternative titler
Oprindelig udgivelsesdato
Personer/Figurer
Oplysninger fra den engelske Almen Viden Redigér teksten, så den bliver dansk.
Vigtige steder
Oplysninger fra den engelske Almen Viden Redigér teksten, så den bliver dansk.
Vigtige begivenheder
Oplysninger fra den engelske Almen Viden Redigér teksten, så den bliver dansk.
Beslægtede film
Indskrift
Oplysninger fra den engelske Almen Viden Redigér teksten, så den bliver dansk.
We do not ride on the railroad; it rides upon us. Did you ever think what those sleepers are that underlie the railroad? Each one is a man, an Irishman, or a Yankee man.
--Thoreau
Tilegnelse
Første ord
Oplysninger fra den engelske Almen Viden Redigér teksten, så den bliver dansk.
Amid the acclamations of a multitude that no man could number, and the roar of artillery, making the very heavens tremble, punctual to the moment, the Iron Horse appeared in sight, rolling with a slow yet mighty motion to the depot.
Citater
Sidste ord
Oplysninger fra den engelske Almen Viden Redigér teksten, så den bliver dansk.
(Klik for at vise Advarsel: Kan indeholde afsløringer.)
Oplysning om flertydighed
Forlagets redaktører
Bagsidecitater
Originalsprog
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

Henvisninger til dette værk andre steder.

Wikipedia på engelsk (1)

History. Nonfiction. HTML:

A fascinating and atmospheric history of the transcontinental railroad??the nineteenth century's greatest and most relentless feat of national expansion

Hear that Lonesome Whistle Blow unspools the history of the beginnings of the American railroad system. By the mid-nineteenth century, settlers in Missouri and California were separated by a vast landscape that dwarfed and isolated them, conquerable only by "the demonic power of the Iron Horse and its bands of iron track." Although the building of the great railroad is commonly known as a story of romance, adventure, and progress, it also has a dark side, as profiteers decimated American Indian tribes, exploited workers, and destroyed ecosystems. Despite this, by the turn of the twentieth century, five major railroads would span the continent.

This account vividly illustrates the railroad builders' breathtaking skill, ambition, and ingenuity. . Brown compellingly tells a high-stakes tale, an exhilarating history that still holds lessons for today.

This ebook features an illustrated biography of Dee Brown including rare photos from the author's personal collection.

No library descriptions found.

Beskrivelse af bogen
Haiku-resume

Current Discussions

Ingen

Populære omslag

Quick Links

Vurdering

Gennemsnit: (3.5)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3 11
3.5 2
4 6
4.5 1
5 2

Er det dig?

Bliv LibraryThing-forfatter.

 

Om | Kontakt | LibraryThing.com | Brugerbetingelser/Håndtering af brugeroplysninger | Hjælp/FAQs | Blog | Butik | APIs | TinyCat | Efterladte biblioteker | Tidlige Anmeldere | Almen Viden | 204,236,923 bøger! | Topbjælke: Altid synlig