HjemGrupperSnakMereZeitgeist
Søg På Websted
På dette site bruger vi cookies til at levere vores ydelser, forbedre performance, til analyseformål, og (hvis brugeren ikke er logget ind) til reklamer. Ved at bruge LibraryThing anerkender du at have læst og forstået vores vilkår og betingelser inklusive vores politik for håndtering af brugeroplysninger. Din brug af dette site og dets ydelser er underlagt disse vilkår og betingelser.

Resultater fra Google Bøger

Klik på en miniature for at gå til Google Books

Indlæser...

Legesyge (2004)

af Juli Zeh

Andre forfattere: Se andre forfattere sektionen.

MedlemmerAnmeldelserPopularitetGennemsnitlig vurderingOmtaler
3751367,615 (3.72)5
Tief im Westen der Republik in unseren Tagen, an einem Bonner Gymnasium, entwickelt sich die atemberaubende Geschichte einer obsessiven Abhängigkeit zwischen einer Schülerin und einem Schüler, Ada und Alev, aus der sich erst die Bereitschaft, dann der Zwang zu Taten ergibt, die alle Grenzen der Moral, des menschlichen Mitgefühls und des vorhersehbaren Verhaltens überschreiten. Die beiden jungen Menschen wählen sich ihren Lehrer Smutek als Ziel einer ausgeklügelten Erpressung. Es beginnt ein perfides Spiel. Ganz ruhig fängt das an: Ada, überaus selbstbewußte Schülerin, vierzehn Jahre alt, kommt neu an ein Gymnasium namens Ernst-Bloch, wo der Alltag sie nicht fordert und die Lehrer meist schwache Gegner beim intellektuellen Kräftemessen sind. Anfangs erregt Ada auf Ernst-Bloch wenig Aufmerksamkeit. Das soll sich ändern im Fortgang dieses Romans. Während im Großen und Ganzen der Weltpolitik die Fronten von "Gut" und "Böse" unter dem Eindruck von Terrorismus und den Spätfolgen einer zusammengestürzten Weltordnung durcheinandergeraten sind, entwickelt sich im Mikrokosmos auf Ernst-Bloch eine mitreißende Geschichte, die unausweichlich auf eine Kette unerhörter Begebenheiten zuläuft, bis der Lehrer Smutek sich schließlich in einer Gewaltorgie gegen seine Schüler rächt und befreit. SPIELTRIEB ist ein großer Roman über die Unmoral und ihre Folgen, letztlich also ein moralischer Roman, der die Fortgeltung von überkommenen Wertprinzipien in Frage stellt und sich damit einer der großen Fragen unserer Zeit annimmt: Wer weiß noch, was gut und was böse ist, und woher kann er das wissen? Juli Zehs SPIELTRIEB ist so intensiv, so spannend und auf höchstem literarischen Niveau, daß man den Roman nicht mehr aus der Hand legen kann.… (mere)
Ingen
Indlæser...

Bliv medlem af LibraryThing for at finde ud af, om du vil kunne lide denne bog.

Der er ingen diskussionstråde på Snak om denne bog.

» Se også 5 omtaler

Hollandsk (6)  Engelsk (4)  Tysk (2)  Polsk (1)  Alle sprog (13)
Viser 1-5 af 13 (næste | vis alle)
Absoluut een heel interessante roman, maar literair nogal wisselvallig uitgeschreven. Zeh zoomt in op twee hoogbegaafde jongeren op een lyceum, allebei zelfverklaarde postnihilisten, want ze geloven zelfs niet dat er niets is om in te geloven. Klinkt dat heel erg geconstrueerd? Wel ja, dat is ook het probleem van deze roman: Zeh wil per sé illustreren hoe in een wereld zonder moreel kompas opgroeiende kinderen compleet kunnen ontsporen, en hoe zelfs opvoeding, onderwijs en juridisch apparaat daar geen raad mee weten. In een filosofische onderlaag lijkt ze aan te geven dat het postmodernisme daarvoor de schuld treft, want dat heeft de band tussen beleving en werkelijkheid doorgeknipt. De jongeren verzinnen dan maar een extremistisch spel, drijvend op seks en chantage, want daarvan kunnen ze zelf de spelregels bepalen. Op zich is dit een boeiend gegeven, maar Zeh werkt het op een heel stroeve manier uit, met soms erg langdradige passages, veel moeilijke dialogen, soms ongeloofwaardige wendingen en vooral een heel zwak einde. Ook de setting, een Duits lyceum, doet erg clichématig aan. Daartegenover staan dan wel enkele bloedmooie passages, geniale flashes en verwijzingen naar Mann, Musil en Camus. Nog het meest deed deze roman me denken aan Murakami, met jongeren op de dool in een absurde wereld, maar dan zonder het magisch realisme. Gemengde gevoelens dus, maar op basis van dit werk denk ik dat Zeh zeker de moeite waard is om te blijven volgen. ( )
1 stem bookomaniac | Apr 22, 2017 |
Op 26 april 2002 schoot de twee jaar daarvoor geschorstescholier Robert Steinhüuser in Erfurt 16 medeleerlingen enleraren dood. Ada, de hoofdpersoon uit de roman 'Speeldrift',snapt alle opwinding daarover niet. De Duitse regering had betereen feest kunnen organiseren om te vieren dat zulke bloedbadenzich niet vaker voordoen. De 15-jarige gymnasiaste kan moeilijkgeloven dat scholieren niet veel eerder op het idee zijn gekomenhun frustraties op anderen te koelen. Wat hield al die andereleerlingen tegen?.

Ada en haar medescholier Alev, die er net zo over denkt alszij, hebben alle geloof in goed en kwaad verloren, zoveel isduidelijk. Toch worden ze in de geruchtmakende roman van Juli Zehniet neergezet als gevoelloze monsters, maar als pubers die hunmoreel kader kwijt zijn. Hun geschiedenisleraar noemt henouderwetse nihilisten. Maar dat is eigenlijk te veel eer. “Denihilisten geloofden tenminste nog dat er iets was waaraan zeniet konden geloven“, vindt Alev. Met andere woorden: zij kondenhet 'iets' nog onder woorden brengen. Voor Ada en Alev is eralleen een 'niets'. Ze zijn de achterkleinkinderen van denihilisten. Hun eigen ouders misten al een moreel kompas. Zemaken deel uit van een generatie die, naar de woorden vanNietzsche, jenseits von Gut und Böse is aangekomen..

Ada komt uit een gebroken gezin. Haar moeder is eenhysterische, sentimentele vrouw. Ze is hertrouwd met eenbrigadegeneraal, maar is, vlak voordat het verhaal begint, doorhem in de steek gelaten. De generaal is niet Ada's biologischevader, maar zijn militaire precisie en koelbloedigheid hebbenhaar wel beïnvloed. Knap of elegant is Ada niet, met haargedrongen postuur. Maar ze heeft hersens als een motorzaag en iseen razendsnelle marathonloopster. Ze is van haar vorige schoolgestuurd omdat ze een opdringerige klasgenoot met een boksbeugelneer heeft geslagen, en bezoekt nu het chique Ernst-Bloch-gymnasium dat gespecialiseerd is in moeilijkegevallen..

Alev is voor een kwart Frans, een kwart Duits, en halfEgyptisch. Hij is opgegroeid in Duitsland, Oostenrijk, Irak,Amerika en Bosnië-Herzegovina. Zijn vader, diplomaat, is nooitthuis. Alev voelt zich daardoor dubbel heimatlos, en is ook nogeens impotent. Materiële verlangens zijn hem volledig vreemd.Net als Ada is hij krachtig gebouwd, al is hij klein van stuk.Zijn gezicht heeft iets duivels: “Hij had een beetje spleetogen,waarvan de hoeken net als bij een sfinx naar de slapen bogen.Zijn wenkbrauwen vormden brede, zwarte, zijwaarts oplopendestrepen, de nagels van zijn rechterhand waren lang en hijgebruikte een vijl om ze te verzorgen.“.

Alev is het brein achter de gebeurtenissen die gaanplaatsvinden, Ada zijn rechterhand. Allebei haten ze domheid..

De schepper van deze twee kwade geniën, de pas 30-jarige JuliZeh, wordt inmiddels beschouwd als een van de interessantsteDuitse schrijvers van dit moment. Ze debuteerde in 2002 met'Adler en Engel' en haar werk werd meermalen bekroond. Maarbehalve schrijfster is Juli Zeh ook juriste. En het zijn haarervaringen bij de rechtbank in Leipzig, die haar op het spoor vandeze roman zette. De gewetenloze jongeren in de nieuweOost-Duitse deelstaten zetten haar aan het denken. Wat betekentde morele desoriëntatie van pubers in de praktijk? En hoe is hetmogelijk dat een maatschappij zonder richtinggevende waardenüberhaupt nog functioneert? Waarom vindt een drama als dat inErfurt niet veel vaker plaats? Wat maakt eigenlijk dat jongerenals Ada en Alev, hoe gevoelloos ook, níet aan het moordenslaan?.

Dat wordt onderzocht in 'Speeldrift': de roman heeft dan ookveel weg van een gedachtenexperiment. Een experiment met eeninteressant uitgangspunt. Want Zeh gelooft dat élkemaatschappij, ook een zonder 'normen en waarden', toch regelshanteert voor het menselijk samenleven. Alleen noemen we dat geenwaarden meer, maar 'spelregels'. Als er geen God meer is, en geenmetafysisch verankerd gebod, is het spelen met deze regels, de'speeldrift' de enige overgebleven condition humaine..

Het begrip speeldrift of speldrift is geen vondst van Zeh,het stamt uit de ontwikkelingspsychologie. Het omschrijft eenfase in de ontwikkeling van mensen (en soms ook dieren) waarinnieuwe gedragsvormen worden ontdekt en aangeleerd. Zo proberenkinderen bijvoorbeeld rollenspelen uit en testen daarmee dereactie van hun omgeving. Maar de term speeldrift verwijst ooknaar de wiskundige speltheorie, die in de economie vaak wordttoegepast. De theorie helpt het gedrag van mensen inconflictsituaties te berekenen: elke mogelijke handeling heeftbepaalde consequenties, en zo is te bepalen welke handeling demeeste 'winst' oplevert..

Beide theorieën zijn van toepassing op Ada en Alev. Alspelend leren zij hoe ze hun omgeving kunnen controleren. Encalculerend zijn ze ook. Alev raadpleegt zelfs een studieboekover speltheorie. Ze willen het spel zo perfect mogelijk spelen..

“Als ik in de jaren negentig geleefd zou hebben“, zegt Ada,“zou ik anorexia hebben en aan de drugs verslaafd zijn.“ Maar hoekun je je in de 21ste eeuw nog verzetten? Hoe doorbreek je deverveling? Door te spelen met de reacties van anderen..

Het spelbord is de chique school - die Zeh overigens in Bonnsitueert, blijkbaar om te laten zien dat het Oosten niet hetmonopolie heeft op morele kilte. De andere leerlingen en docentenzijn hun pionnen. Ada verleidt de Poolse leraar Duits, Alev filmtde copulatie, en vervolgens chanteren ze hun docent en proberenzijn reacties te voorspellen..

Die school is een slimme vondst van Zeh, zij het niet zo'nhele originele. Een school is een overzichtelijke biotoop, eenklein universum van samengebalde ambities en frustraties. Andereauteurs maakten daar al dankbaar gebruik van. -dön von Horváthliet in 1937 in 'Jugend ohne Gott' al zien hoe leraren gekweldkunnen worden door een generatie zonder eerbied, een Zeitalterder Fische. En onze eigen Bordewijk stelde de school voor als een totalitaire maatschappij..

Opvallend verschil is wel dat Zeh ons niet wil waarschuwenvoor de opkomst van het fascisme, zoals Von Horváth, of voortotalitaire praktijken. Zeh is de moraal voorbij en probeertnuchter de drijfveren van een nieuwe generatie in kaart tebrengen. Ze heeft een nieuwe versie van Robert Musils ZöglingTörless geschreven - het boek waarin de Oostenrijkse schrijverhet einde van een periode (van de Habsburgse dubbelmonarchie) enhet begin van de nieuwe tijd aankondigde..

Dat het oude voorbij is, wrijft Zeh ons heel plastisch in.Halverwege de roman springt Ada's lievelingsdocent, degeschiedenisleraar Höfi, van het dak en ontneemt haar daarmeehaar laatste oriëntatie..

Ada en Alev zijn dus de prototypen van een nieuwe soort mens.Ze missen een geweten: ze denken uitsluitend in termen vanefficiëntie en pragmatisme. Ze handelen logisch en bedenken zelfhun uitgangspunten. Dat weten ze zelf ook heel goed. Ze zijngeniaal en irritant tegelijk. Maar ze hebben in deze romanuiteindelijk niet het laatste woord..

Het laatste woord heeft een jurist, die zo te zien de ideeënvan Juli Zeh zelf verwoordt, en die de handeling aan het beginen aan het eind van het boek van commentaar voorziet. De komstvan de jurist viel overigens te verwachten, want zonder deontknoping weg te willen geven, is het spel behoorlijk uit dehand gelopen. Alev heeft de regie verloren en eindigt in hetziekenhuis. Ada blijkt toch last te hebben van gevoelens, dieverdacht veel op verliefdheid lijken. En de Poolse leraar is eenrasechte idealist, die zijn optimisme niet kan opgeven. Dat hetgymnasium genoemd is naar Ernst Bloch, schrijver van 'Das PrinzipHoffnung', is kennelijk geen cynische auteursgrap..

Toch biedt Juli Zehs gedachtenexperiment geen gemakkelijkeuitweg. De vraag blijft of de toekomstige wereld inderdaadvolgens volstrekt inhoudsloze spelregels zal blijven draaien. Derechter die over de scholieren moet oordelen, staat voor eengroot probleem. Zij ziet het recht als een laatste overblijfselvan een waardensysteem dat allang opgelost is..

Niettemin moet er ook in tijden van morele verwarring enterrorisme (het verhaal noemt de oorlog in Irak en eindigt bijde aanslagen in Madrid) nog gewoon recht worden gesproken. Derechter lost dit op door de spelers naar hun eigen spelregels tebeoordelen. Daaruit volgt dat Alev, de verliezer van het spel,ook juridisch aan het kortste eind trekt. De logica van het spelwint het dus van de ethiek..

Een kille conclusie? Niet helemaal, want Zeh laat ookdoorschemeren dat het welhaast onverschillige oordeel van derechter in hoger beroep opgeheven zal worden. Nog is 'hettijdperk van de vissen' niet aangebroken. Erfurt en hetterrorisme zijn niet alleen symptomen van desoriëntatie, maarvooral van onze frustratie over het verlies van zin en richting.Emoties zijn nog mogelijk. Verliefdheid kan nog toeslaan..

Zeh's analyse van een nieuw tijdperk biedt genoeg stof totnadenken. Maar als roman doet het geheel soms wat kunstmatig aan.Welke puber van vijftien begrijpt de speltheorie, citeertNietzsche, Derrida, Macchiavelli en Dostojevski uit het hoofd?Ada en Alev zijn dragers van Zeh's argumenten, als personages vanvlees en bloed overtuigen ze niet altijd. Bovendien doen haarbeschrijvingen soms wat archaïsch en barok aan..

Toch is 'Speeldrift' een fascinerende poging een kantelendtijdsgewricht in kaart te brengen. Het tijdperk van Aquarius zalvolgens Zeh geen spirituele opleving laten zien, maar onsconfronteren met onze losgeslagen speeldrift..
  aitastaes | Aug 11, 2016 |
Puh, wenn Frau Zeh hier das Wesen künftiger Generationen beschreibt, dann bin ich ausgesprochen froh, bereits mindestens die Hälfte meines Lebens (oder sogar mehr) hinter mich gebracht zu haben.
Ada, eine hochintelligente 14jährige, der scheinbar jegliche Empathie fehlt, trifft auf den kosmopoliten 16jährigen Alev, den die Macht über andere Menschen mehr als alles zu reizen scheint. Auch ihm ist offenbar jedes Einfühlungsvermögen fremd und andere Menschen benutzt er als Mittel zum Zwecke der Befriedigung der eigenen Wünsche. In Ada sieht er eine verwandte Seele und gewinnt sie für ein Spiel, in dem ein Lehrer das Objekt einer Erpressung wird.
Es ist eine illusions- und wertefreie Generation, die Juli Zeh hier stellvertretend mit Ada und Alev porträtiert. Eine Generation, die so nicht auf die Welt kam, sondern durch Heuchelei und Lügen jeden Glauben an etwas verlor sofern sie überhaupt einen besaß. Wie sagt Ada so schön: 'Wir sind der banalen und kleinkrämerischen Reglementierungen müde, die uns bei Strafe zwingen, ein Licht an unser Fahrrad zu schrauben...und unsere Autos für zwei Euro pro Stunde in ein Kästchen zu stellen, das irgendjemand fein säuberlich auf den Boden gemalt hat, während wenige Flugstunden entfernt ganze Welten verbrennen, vertrocknen, ersaufen, explodieren, verbluten.'
Nicht nur wegen dieses düsteren Themas ist es ein eher anstrengendes Buch. Juli Zeh schreibt in einem anspruchsvollen Stil mit teilweise verschlungenen Sätzen und nicht wenigen Fremdworten ('Er wollte nicht wissen, ob diese rätselhaften jungen Menschen, ihrem apollinischem Auftreten zum Trotz, die neuen décadents waren und jene verhängnisvolle Neigung zur Entwicklung dionysischer Süchte besaßen, die sich beinahe auf jeden Gegenstand richten konnte und rasante Steigerungen verlangte - und was ihm bevorstand, wenn dies zutreffen sollte.'), sodass man ohne Konzentration recht schnell den Faden verliert. Dennoch lässt es sich wie ein Unterhaltungsroman lesen und ehe man es sich versieht, ist bereits die halbe Nacht vorbei ;-)
'Nur' vier Sterne gab es, weil mir Manches zu sehr im Unklaren blieb: Adas Verhältnis zum Stiefvater oder die Herkunft ihrer Glücksgefühle. Trotzdem: Dieses Buch sollte man lesen! ( )
  Xirxe | Dec 2, 2014 |
Vielleicht das beste Buch, das ich heuer gelesen habe. Eine philosophische und gleichzeitig radikal realitätsnahe Geschichte zweier intellektueller Jugendlicher, die den Pragmatismus zur neuen Religion erheben und als Post-Nihilisten ihren Spieltrieb auf grausame Weise befriedigen, um ihre eigenen Thesen zu verifizieren. Das Buch zeichnet gleichzeitig ein Bild jener Generation, die in den 2000er-Jahren langsam erwachsen wird und eine Gesellschaft vorfindet, mit der sie sich längst nicht mehr identifizieren kann. Jeder zweite Satz des Romans eignet sich als Zitat, jeder Dialog regt zum Nachdenken an. Die erzählte Geschichte ist unglaublich dicht, wohl nicht zuletzt deshalb, weil sie sich auf Musils Mann ohne Eigenschaften ebenso bezieht wie auf Nabokovs Romane. Eine unbedingte Leseempfehlung für alle, die sich mal wieder so richtig Gedanken machen wollen über uns, die anderen, Gott und die Welt. ( )
  koanmi | Dec 18, 2013 |
A complex story, told in a long, elaborated fashion. This book from Zeh was her breaktrough and is pretty famous here in the Dutch and in the German speaking part of Europe. I can see why, the story is shocking and the many philosophical and psychological layers provoke the idea of a thoroughly masterminded plot.
But is it really so?
The story is about a young girl, gifted with high intelligence and so bored as hell on school. When another youngster, a boy, with apparently the same qualities arrives they decide to test the world around them. But do they really decide themselves or is one of them pulling the strings? Nihilism, scepticism and arrogance rule, or at least, they think so. All ends not well, for us normal people at least. For them? Future will tell, or make up your mind reading the book.
It is certainly a window on a generation lost between the blankets of freedom, war and politics, lies and reality or what is sold as reality in the press and in school. Fascinating.
For me, the other book of Juli Zeh that i read some time ago, Dark Matter, is more intriguing, more finetuned in its philosophical backbone. This one is too 'wide', not condensed enough, in my humble opinion.
Don't get me wrong, this is a good book, a very good one, but Dark Matter is better, sharper, also shocking but the shock is more precise. Here, Zeh needs long explanations and repeats to make her point. But, the author was younger then 30 when she wrote this book, 30 when it was first published, so still a masterpiece. And it got only better.
Looking forward for her newest book, to hit the shelves in march. ( )
1 stem Lunarreader | Feb 3, 2013 |
Viser 1-5 af 13 (næste | vis alle)
ingen anmeldelser | tilføj en anmeldelse

» Tilføj andre forfattere (2 mulige)

Forfatter navnRolleHvilken slags forfatterVærk?Status
Juli Zehprimær forfatteralle udgaverberegnet
Bredenkamp, ChristineOversættermedforfatternogle udgaverbekræftet
Breeschoten, JohnOversættermedforfatternogle udgaverbekræftet
Colbus, Jean-ClaudeOversættermedforfatternogle udgaverbekræftet
Giacci, MadeiraOversættermedforfatternogle udgaverbekræftet
Hébert, BrigitteOversættermedforfatternogle udgaverbekræftet
Lilleskjæret, EivindOversættermedforfatternogle udgaverbekræftet
Lisiecka, SławaOversættermedforfatternogle udgaverbekræftet
Zoubková, JanaOversættermedforfatternogle udgaverbekræftet

Tilhører Forlagsserien

Du bliver nødt til at logge ind for at redigere data i Almen Viden.
For mere hjælp se Almen Viden hjælpesiden.
Kanonisk titel
Information fra den hollandske Almen Viden. Redigér teksten, så den bliver dansk.
Originaltitel
Alternative titler
Oprindelig udgivelsesdato
Personer/Figurer
Information fra den hollandske Almen Viden. Redigér teksten, så den bliver dansk.
Vigtige steder
Information fra den hollandske Almen Viden. Redigér teksten, så den bliver dansk.
Vigtige begivenheder
Beslægtede film
Indskrift
Information fra den hollandske Almen Viden. Redigér teksten, så den bliver dansk.
Summum Ius, Summa Iniuria
Tilegnelse
Information fra den hollandske Almen Viden. Redigér teksten, så den bliver dansk.
Voor David
Første ord
Information fra den hollandske Almen Viden. Redigér teksten, så den bliver dansk.
Wat als de nazaten van de nihilisten allang vertrokken waren uit de stoffige winkels van de religieuze koopwaar die we onze wereldbeschouwing noemen?
Citater
Information fra den tyske Almen Viden. Redigér teksten, så den bliver dansk.
Wenn das alles ein Spiel ist, sind wir verloren. Wenn nicht - erst recht.

Was macht dich klug? Die Fähigkeit an den richtigen Stellen zu schweigen und ansonsten Dinge zu sagen, von denen jeder glaubt, er müsste sie verstehen, obwohl sie absolut keinen Sinn ergeben.

Der Mond, matschig wie ein Klecks Kartoffelpüree, von Kinderhand in den Himmel geschmiert.

Das menschliche Gefühl ist kein Geburtsort der Gerechtigkeit.

Nichts ist schöner als überindividuelle Verantwortlichkeit. Zu diesem Zweck hat Gott das Wetter erfunden.

Pessimismus ist entweder Sünde oder Dummheit. Je nachdem, wem man vor sich hat.

Die Tatsache, dass wahre Schönheit mit Selbstvergessenheit zu tun hatte, passte zum seltsamen Humor des Schöpfers: Jene, die sie besaßen, wussten nichts damit anzufangen, während alle, die etwas davon verstanden, niemals in ihren Besitz gelangten.

Das kollektive Großreinemachen in den Gedächtnissen zum Jahreswechsel ist Bürgerpflicht.

Gut und schlecht wurden vor 100 Jahren abgeschafft und durch funktionsfähig und nicht funktionsfähig ersetzt. Werte sind zu Kriterien und die Moral zu einer Industrienorm geworden.

Alle Männer haben ein erotisches Problem mit ihren Müttern.

Ada hielt großen Hass ebenso wie starke Liebe für ein Zeichen von Dummheit.

Feigheit, Dummheit, Eigennutz.“, sagte Alev. „Die Achsen des dreidimensionalen Koordinatensystems allen Verhaltens.“

Sidste ord
Information fra den hollandske Almen Viden. Redigér teksten, så den bliver dansk.
Oplysning om flertydighed
Forlagets redaktører
Bagsidecitater
Originalsprog
Oplysninger fra den engelske Almen Viden Redigér teksten, så den bliver dansk.
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

Henvisninger til dette værk andre steder.

Wikipedia på engelsk (2)

Tief im Westen der Republik in unseren Tagen, an einem Bonner Gymnasium, entwickelt sich die atemberaubende Geschichte einer obsessiven Abhängigkeit zwischen einer Schülerin und einem Schüler, Ada und Alev, aus der sich erst die Bereitschaft, dann der Zwang zu Taten ergibt, die alle Grenzen der Moral, des menschlichen Mitgefühls und des vorhersehbaren Verhaltens überschreiten. Die beiden jungen Menschen wählen sich ihren Lehrer Smutek als Ziel einer ausgeklügelten Erpressung. Es beginnt ein perfides Spiel. Ganz ruhig fängt das an: Ada, überaus selbstbewußte Schülerin, vierzehn Jahre alt, kommt neu an ein Gymnasium namens Ernst-Bloch, wo der Alltag sie nicht fordert und die Lehrer meist schwache Gegner beim intellektuellen Kräftemessen sind. Anfangs erregt Ada auf Ernst-Bloch wenig Aufmerksamkeit. Das soll sich ändern im Fortgang dieses Romans. Während im Großen und Ganzen der Weltpolitik die Fronten von "Gut" und "Böse" unter dem Eindruck von Terrorismus und den Spätfolgen einer zusammengestürzten Weltordnung durcheinandergeraten sind, entwickelt sich im Mikrokosmos auf Ernst-Bloch eine mitreißende Geschichte, die unausweichlich auf eine Kette unerhörter Begebenheiten zuläuft, bis der Lehrer Smutek sich schließlich in einer Gewaltorgie gegen seine Schüler rächt und befreit. SPIELTRIEB ist ein großer Roman über die Unmoral und ihre Folgen, letztlich also ein moralischer Roman, der die Fortgeltung von überkommenen Wertprinzipien in Frage stellt und sich damit einer der großen Fragen unserer Zeit annimmt: Wer weiß noch, was gut und was böse ist, und woher kann er das wissen? Juli Zehs SPIELTRIEB ist so intensiv, so spannend und auf höchstem literarischen Niveau, daß man den Roman nicht mehr aus der Hand legen kann.

No library descriptions found.

Beskrivelse af bogen
Haiku-resume

Current Discussions

Ingen

Populære omslag

Quick Links

Vurdering

Gennemsnit: (3.72)
0.5
1 5
1.5 2
2 6
2.5 5
3 18
3.5 12
4 33
4.5 14
5 23

Er det dig?

Bliv LibraryThing-forfatter.

 

Om | Kontakt | LibraryThing.com | Brugerbetingelser/Håndtering af brugeroplysninger | Hjælp/FAQs | Blog | Butik | APIs | TinyCat | Efterladte biblioteker | Tidlige Anmeldere | Almen Viden | 203,229,979 bøger! | Topbjælke: Altid synlig