HjemGrupperSnakMereZeitgeist
Søg På Websted
På dette site bruger vi cookies til at levere vores ydelser, forbedre performance, til analyseformål, og (hvis brugeren ikke er logget ind) til reklamer. Ved at bruge LibraryThing anerkender du at have læst og forstået vores vilkår og betingelser inklusive vores politik for håndtering af brugeroplysninger. Din brug af dette site og dets ydelser er underlagt disse vilkår og betingelser.

Resultater fra Google Bøger

Klik på en miniature for at gå til Google Books

Indlæser...

Den spanske borgerkrig 1936-1939 (2006)

af Antony Beevor

Andre forfattere: Se andre forfattere sektionen.

MedlemmerAnmeldelserPopularitetGennemsnitlig vurderingOmtaler
1,992348,077 (3.9)68
"When the first version of this book was published in 1982 under the title, The Spanish Civil War, Gerald Brenan described it as 'by a long way the best, and fairest and the most accurate book upon it'. Over the intervening years, a huge amount of new material has appeared in Spain and from documents finally emerging from Russian, German and other archives. Antony Beevor's Spanish publisher persuaded him that the time was right, with the approach of the war's seventieth anniversary, to rewrite the book taking advantage of the new information and reinforcing it with new research." "Antony Beevor charts not only the course of the war in a fresh light, but illuminates the vicious infighting on both sides. The hopes and fears of a whole generation foundered in disillusionment and despair at the cruel war which destroyed the Spanish Republic."--BOOK JACKET.… (mere)
Indlæser...

Bliv medlem af LibraryThing for at finde ud af, om du vil kunne lide denne bog.

Der er ingen diskussionstråde på Snak om denne bog.

» Se også 68 omtaler

Engelsk (25)  Spansk (2)  Fransk (2)  Hollandsk (2)  Norsk (1)  Alle sprog (32)
Viser 1-5 af 32 (næste | vis alle)
Desde la muerte del general Franco se han publicado muchos estudios sobre aspectos parciales de la guerra civil española, pero ninguna gran síntesis general que pudiera reemplazar a las obras que un día fueron famosas y que hoy, ante el considerable avance realizado por las investigaciones históricas, están desfasadas. El primer mérito de este nuevo libro de Antony Beevor es, precisamente, el de basarse en un serio esfuerzo de documentación que recoge hasta los resultados más recientes de las investigaciones realizadas en España, y fuera de ella, en las últimas décadas, a lo que añade además una serie de informaciones procedentes de documentación hasta ahora desconocida de los archivos soviéticos y alemanes, como las que proceden del diario de guerra privado del coronel Von Richthofen. Es cierto que el de la guerra civil española es un campo en que, como dice el propio autor, "todavía nos rondan los fantasmas de las batallas de propaganda que se libraron hace setenta años", y que nadie escapa a sus efectos. Pero, al margen de representar su propia toma de posición en unos debates que dividen todavía hoy a la sociedad española, este libro va a convertirse, por sus aportaciones, en una obra de referencia indispensable para el conocimiento de nuestra guerra civil. Sin olvidar que está escrito con la garra de narrador que ha convertido a Antony Beevor en el mejor cronista de los hechos de guerra de nuestro tiempo.
  Natt90 | Jul 21, 2022 |
A spanyol polgárháborúról olvasni nekem kifejezetten nagy érzelmi megterhelés volt, mert számomra egyértelmű, kik a jó fiúk, és hát itt a jó fiúknak annyi, kampec, és (mondjuk a II. világháborúval ellentétben) még a boldog vég illúziója sem oldja fel az olvasó rossz közérzetét. Beevor tulajdonképpen nem csinál a témával semmi különöset – egyszerűen szépen, lehetőség szerint tárgyilagosan végigveszi az eseményeket, a hadászatot éppúgy, mint a hatalmi machinációkat, és az egészet beleágyazza a spanyol történelem egészébe*, valamint a külpolitikai vonatkozásokba. És ennyi elég is, mert a spanyol polgárháború már így, önmagában is elképesztő sorstragédia: egy demokratikus kísérlet vériszamos felszámolása a külvilág hol közömbös, hol ellenséges csendje mellett.

A marxista történelemszemlélet (és az olyan irodalmi művek, mint Hemingway Akiért a harang szól-ja) tökéletesen beárazták a konfliktust: vannak a nacionalisták, akik a gonoszok, és vannak a köztársaságiak, akik meg a jók. Tiszta Star Wars. Ami Francoékat illeti, Beevor interpretációja nem tér el sokban ettől: ők tényleg egy elvetemült bagázs. Csupa középkorba való, szemellenzős félmajom, néhány szadistával színesítve. Több tanulságos dolog is leszűrhető a ténykedésükből: 1.) bár a nacionalisták előszeretettel hivatkoznak népre-nemzetre, eszméletlen, milyen könnyen lövetik agyon vagy hagyják éhen halni saját nép- és nemzettársaikat. Nyilván mert a „nemzet” csak egy abszolútum, aminél fogva tömege szinte elhanyagolható – így ha történetesen csak a főnök meg fél tucat rokona-barátja marad életben a végén, ők is simán tovább tudják hordozni mondjuk a zsebükbe dugva. 2.) úgy fest továbbá, hogy ha a vallás szövetkezik egy államhatalommal, akkor nem megtisztítja az államhatalmat bűneitől, hanem maga korrumpálódik. Aztán meg persze ragaszkodik foggal-körömmel ehhez a hatalomhoz, és ennek során bizony nem sok mindent fedezhetünk fel benne, ami nyomokban is emlékeztet a kereszténységre**. Na persze, baromi sok tömjénfüst, az speciel lesz.

Másfelől az is rímel az ortodox marxista elképzelésre, hogy bizony a külföldi kapitalisták ebben az esetben valóban a fasizmus szekértolójának bizonyultak. A nyugati demokráciák iskolapéldába illően bizonyították, milyen is az a diplomáciai ostobaság: annyira belegárgyultak a kommunizmustól való félelembe, és a makacs hitbe, hogy Hitlert kényeztetni kell a béke érdekében, hogy észre sem vették, éppen ők taszítják távolságtartásukkal Sztálin kebelére a köztársaságot. Arról nem is beszélve, hogy nem csak szánalmas gyávaságuk érdemel megvetést, hanem a háború elején tevőlegesen is segítették Franco hadseregét – a britek például a saját hírszerzésük adatait is rendelkezésükre bocsátották***.

Viszont a baloldali megközelítés szerényen kevésbé foglalkozott a kommunistákkal – de Beevor róluk is leszedi a keresztvizet. (képzavar) Merthogy Isten nem ver bottal, hanem háborús szövetségesekkel – és hát azzal, hogy szegény köztársaságiakkal szinte csak Sztálin állt szóba, borítékolhatóvá vált, hogy ennek bizony nem lesz jó vége. A Spanyolhonba átdobott szovjetek számára fontosabb volt a belpolitika homogénné tétele, mint a hadműveletek (mondjuk azt is csapnivalóan csinálták, szó se róla), úgyhogy gyorsan kiderült, itt bizony egy polgárháború van kialakulóban a polgárháborún belül, ahol a kommunisták vadásznak elméleti szövetségeseikre: anarchistákra, liberálisokra, mérsékelt szocialistákra. Ahogy Abád de Santillán anarchista teoretikus fogalmazott: „Akár Negrín győz a kommunista pribékjeivel, akár Franco a németjeivel meg az olaszaival, az eredmény számunkra egyre megy.”

Az biztos, hogy a történelmi események résztvevőit sosem lehet szimplán jókra meg rosszakra szétszálazni – többnyire a jók is csupán kevésbé rosszak, bár a rosszak néha valóban igen-igen rosszak –, de az biztos, hogy a kommunista üllő és fasiszta kalapács közé szorult demokraták és anarchisták azok közé tartoznak, akiket nagyon-nagyon tudtam sajnálni. Béke velük.

* Amúgy elképesztő, mennyire véres színjáték ez a spanyol történelem. Pedig sikerült kimaradniuk mindkét világháborúból – úgy fest, nekik nincs szükségük világháborúkra ahhoz, hogy megtizedeljék saját magukat. Elvannak egymás között.
** Az például, hogy a Vatikánnak fájt a köztársaságiak által megerőszakolt apácák fájdalma, az természetes – bár ezeket az incidenseket sosem bizonyították igazán hitelt érdemlően. De a Condor-légió által halomra géppuskázott durango-i és guernica-i apácák esetében már ugyanez a Vatikán csak kussolt, mert azt a haverok csinálták. Szóval egyik esetben elég a pletyka, a másik esetben pedig a bizonyosság is kevés.
*** Ugyanakkor elképzelhető, hogy ezzel biztosították maguknak a világháború idejére Franco semlegességét. Ki tudja. De ettől még nem kevésbé undorító. ( )
  Kuszma | Jul 2, 2022 |
A plenty complicated mess... I don't know my way around Spain or Spanish politics of the 1930s, and this book is filled with places and people and parties. Still, Beevor manages to tell the story in a way that didn't confuse me too severely... though I am plenty overwhelmed. The whole thing is horrific. What multiplies the horror... what would a civil war look like in the USA at this point? We don't seem too far from the conflicts of Spain, I hate to say.

The main thread here seems to be how the communists took over the Republican side. Could the Republicans have won? Beevor doesn't indulge much in what-ifs. Only the USA might have supplied them with armaments that could have been effective against the Germans and Italians. There is so much pro-Fascist sentiment here in the USA.... well, the Japanese pushed us... yeah one fascinating facet here, how the constant appeasement pushed Stalin into the alliance with Hitler.

I wish the Spanish Civil War was any kind of thing unto itself. Look at the 17th Century, the 20 years war. Yeah the US Civil War was not any pretty thing. We really are a miserable species! ( )
1 stem kukulaj | Sep 6, 2020 |
Battle for Spain. There is a heartbreaking grim reality in this long read. The reader will lose track of the many factions killing one another in the late 1930s Spain and the reasons why. It changes from day to day and week to week. The factions regularly change their names and sometimes their allegiance. After a while I was not sure who was killing who or why. The book demonstrates it must have been the same for the poor misguided persons taking part in the fighting with medieval religious brains and modern weaponry. ( )
2 stem Novak | Nov 9, 2019 |
Un merdier. A proprement parler, un merdier tragique, effroyable... Mais pas seulement un merdier militaire, policier, mais aussi un merdier idéologique, diplomatique, politique. Un très bon livre! ( )
  Nikoz | Nov 21, 2017 |
Viser 1-5 af 32 (næste | vis alle)
ingen anmeldelser | tilføj en anmeldelse

» Tilføj andre forfattere (15 mulige)

Forfatter navnRolleHvilken slags forfatterVærk?Status
Beevor, Antonyprimær forfatteralle udgaverbekræftet
Sené, Jean-FrançoisTraductionmedforfatternogle udgaverbekræftet
Du bliver nødt til at logge ind for at redigere data i Almen Viden.
For mere hjælp se Almen Viden hjælpesiden.
Kanonisk titel
Originaltitel
Alternative titler
Oprindelig udgivelsesdato
Personer/Figurer
Oplysninger fra den engelske Almen Viden Redigér teksten, så den bliver dansk.
Vigtige steder
Oplysninger fra den engelske Almen Viden Redigér teksten, så den bliver dansk.
Vigtige begivenheder
Oplysninger fra den engelske Almen Viden Redigér teksten, så den bliver dansk.
Beslægtede film
Indskrift
Tilegnelse
Oplysninger fra den engelske Almen Viden Redigér teksten, så den bliver dansk.
For Gonzalo Pontón with all my gratitude for his help
Første ord
Oplysninger fra den engelske Almen Viden Redigér teksten, så den bliver dansk.
"A civil war is not a war but a sickness," wrote Antoine de Saint-Exupéry. (Introduction)
On an unsurfaced road in Andalucia or Estremadura, one of the first automobiles in Spain has broken down.
Citater
Sidste ord
Oplysninger fra den engelske Almen Viden Redigér teksten, så den bliver dansk.
(Klik for at vise Advarsel: Kan indeholde afsløringer.)
Oplysning om flertydighed
Forlagets redaktører
Bagsidecitater
Oplysninger fra den engelske Almen Viden Redigér teksten, så den bliver dansk.
Originalsprog
Information fra den franske Almen Viden. Redigér teksten, så den bliver dansk.
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

Henvisninger til dette værk andre steder.

Wikipedia på engelsk (117)

498 Spanish Martyrs

Adolfo Prada

Alhama de Aragón

Alsedo-class destroyer

André Marty

António de Oliveira Salazar

German involvement in the Spanish Civil War

Gonzalo Queipo de Llano

Gustavo Durán

History of Barcelona

History of Málaga

History of Seville

Pyrkal

Ramon Vila Capdevila

Republican faction (Spanish Civil War)

Revolutionary Catalonia

Robert Hale Merriman

Sania Ramel Airport

"When the first version of this book was published in 1982 under the title, The Spanish Civil War, Gerald Brenan described it as 'by a long way the best, and fairest and the most accurate book upon it'. Over the intervening years, a huge amount of new material has appeared in Spain and from documents finally emerging from Russian, German and other archives. Antony Beevor's Spanish publisher persuaded him that the time was right, with the approach of the war's seventieth anniversary, to rewrite the book taking advantage of the new information and reinforcing it with new research." "Antony Beevor charts not only the course of the war in a fresh light, but illuminates the vicious infighting on both sides. The hopes and fears of a whole generation foundered in disillusionment and despair at the cruel war which destroyed the Spanish Republic."--BOOK JACKET.

No library descriptions found.

Beskrivelse af bogen
Haiku-resume

Current Discussions

Ingen

Populære omslag

Quick Links

Vurdering

Gennemsnit: (3.9)
0.5 1
1 3
1.5
2 9
2.5 7
3 46
3.5 17
4 122
4.5 19
5 57

Er det dig?

Bliv LibraryThing-forfatter.

 

Om | Kontakt | LibraryThing.com | Brugerbetingelser/Håndtering af brugeroplysninger | Hjælp/FAQs | Blog | Butik | APIs | TinyCat | Efterladte biblioteker | Tidlige Anmeldere | Almen Viden | 201,868,154 bøger! | Topbjælke: Altid synlig