HjemGrupperSnakMereZeitgeist
Søg På Websted
På dette site bruger vi cookies til at levere vores ydelser, forbedre performance, til analyseformål, og (hvis brugeren ikke er logget ind) til reklamer. Ved at bruge LibraryThing anerkender du at have læst og forstået vores vilkår og betingelser inklusive vores politik for håndtering af brugeroplysninger. Din brug af dette site og dets ydelser er underlagt disse vilkår og betingelser.

Resultater fra Google Bøger

Klik på en miniature for at gå til Google Books

Indlæser...

Lezen, een gebruiksaanwijzing de wereldliteratuur in vijftig personages

af Dirk Leyman

MedlemmerAnmeldelserPopularitetGennemsnitlig vurderingSamtaler
1811,189,956 (3.13)Ingen
X91;Is je roman autobiografisch? En bestaan je hoofdpersonages ook ©♭cht?’ Het zijn ongeveer de meest gestelde vragen aan een schrijver. Waarop deze vaak een ontwijkend antwoord mompelt. En toch laten talloze auteurs realiteit en fictie voortdurend haasje-over spelen. Natuurlijk scheppen ze niet uit het niets. Maar hoe gaan schrijvers daarbij te werk? En hoe komen hun personages tot stand? Dirk Leyman voert vijftig beroemde literaire personages ten tonele en legt haarfijn uit hoe ze gebaseerd zijn op echte mensen en historische figuren. Van Gabriel Garc©Ưa M©Łrquez via Oscar Wilde en Jeroen Brouwers tot Gerard Reve, Virginia Woolf ©♭n Georges Perec: zijn zoektocht door de wereldliteratuur is even opwindend en verrassend als amusant. Leyman demonstreert vooral hoe de literaire verbeelding de vreemdste capriolen kan maken. Niets is wat het lijkt in literatuur. En dat is precies de reden waarom we er nooit genoeg van krijgen. Lezen, een gebruiksaanwijzing De wereldliteratuur in vijftig personages 'Is je roman autobiografisch? En bestaan je hoofdpersonages ook ©♭cht?' Het zijn ongeveer de meest gestelde vragen aan een schrijver. Waarop deze vaak een ontwijkend antwoord mompelt. En toch laten talloze auteurs realiteit en fictie voortdurend haasje-over spelen. Natuurlijk scheppen ze niet uit het niets. Maar hoe gaan schrijvers daarbij te werk? En hoe komen hun personages tot stand? Dirk Leyman voert vijftig beroemde literaire personages ten tonele en legt haarfijn uit hoe ze gebaseerd zijn op echte mensen en historische figuren. Van Gabriel Garc©Ưa M©Łrquez via Oscar Wilde en Jeroen Brouwers tot Gerard Reve, Virginia Woolf ©♭n Georges Perec: zijn zoektocht door de wereldliteratuur is even opwindend en verrassend als amusant. Leyman demonstreert vooral hoe de literaire verbeelding de vreemdste capriolen kan maken. Niets is wat het lijkt in literatuur. En dat is precies de reden waarom we er nooit genoeg van krijgen. Lezen, een gebruiksaanwijzing blikt nieuwsgierig in de trukendoos van de schrijver en is gebaseerd op de fel gesmaakte rubriek in De Morgen. Het boek is door Brecht Evens voorzien van prachtige illustraties.… (mere)
Ingen
Indlæser...

Bliv medlem af LibraryThing for at finde ud af, om du vil kunne lide denne bog.

Der er ingen diskussionstråde på Snak om denne bog.

Eigenlijk is het op zich niet zo bijzonder interessant om te weten op wie een literair personage gebaseerd is. Niet echt ... tenzij voor die persoon zelf natuurlijk (of haar echtgenoot), of in het geval van een vileine sleutelroman, of bvb. in het geval van Perec, of bij Auster en Calle, waar de verwijzing van het personage naar de persoon groter wordt of is dan het boek zelf. Bovendien weet de lezer vaak meer over het personage dan over de (volkomen onbekende) persoon. Hoe de kennis van de feitelijke persoon het fictieve personage zou verrijken is me een raadsel.

Op de keuze van Leyman en co valt wel het een en ander aan te merken (O.?), op de lengte/korte van de stukjes ook, en wanneer fragmenten zo willekeurig gekozen zijn als hier, en vaak niet langer dan twee of drie zinnen, waarom ze dan überhaupt opnemen?
De stukjes lezen vlot als de krantenartikeltjes die ze eigenlijk zijn, maar bieden - op een enkele uitzondering na (Perec, Auster) - niet zo veel meer dan een wikipediapagina. (Is het knap/moedig van Leyman om Wikipedia als bron te vermelden?). De illustraties van Brecht Evens hebben de meeste waarde: telkens op de ruimte van een pagina een knappe impressie van een literair (meester)werk. ( )
  razorsoccam | May 14, 2016 |
ingen anmeldelser | tilføj en anmeldelse
Du bliver nødt til at logge ind for at redigere data i Almen Viden.
For mere hjælp se Almen Viden hjælpesiden.
Kanonisk titel
Originaltitel
Alternative titler
Oprindelig udgivelsesdato
Personer/Figurer
Vigtige steder
Vigtige begivenheder
Beslægtede film
Indskrift
Tilegnelse
Første ord
Citater
Sidste ord
Oplysning om flertydighed
Forlagets redaktører
Bagsidecitater
Originalsprog
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

Henvisninger til dette værk andre steder.

Wikipedia på engelsk

Ingen

X91;Is je roman autobiografisch? En bestaan je hoofdpersonages ook ©♭cht?’ Het zijn ongeveer de meest gestelde vragen aan een schrijver. Waarop deze vaak een ontwijkend antwoord mompelt. En toch laten talloze auteurs realiteit en fictie voortdurend haasje-over spelen. Natuurlijk scheppen ze niet uit het niets. Maar hoe gaan schrijvers daarbij te werk? En hoe komen hun personages tot stand? Dirk Leyman voert vijftig beroemde literaire personages ten tonele en legt haarfijn uit hoe ze gebaseerd zijn op echte mensen en historische figuren. Van Gabriel Garc©Ưa M©Łrquez via Oscar Wilde en Jeroen Brouwers tot Gerard Reve, Virginia Woolf ©♭n Georges Perec: zijn zoektocht door de wereldliteratuur is even opwindend en verrassend als amusant. Leyman demonstreert vooral hoe de literaire verbeelding de vreemdste capriolen kan maken. Niets is wat het lijkt in literatuur. En dat is precies de reden waarom we er nooit genoeg van krijgen. Lezen, een gebruiksaanwijzing De wereldliteratuur in vijftig personages 'Is je roman autobiografisch? En bestaan je hoofdpersonages ook ©♭cht?' Het zijn ongeveer de meest gestelde vragen aan een schrijver. Waarop deze vaak een ontwijkend antwoord mompelt. En toch laten talloze auteurs realiteit en fictie voortdurend haasje-over spelen. Natuurlijk scheppen ze niet uit het niets. Maar hoe gaan schrijvers daarbij te werk? En hoe komen hun personages tot stand? Dirk Leyman voert vijftig beroemde literaire personages ten tonele en legt haarfijn uit hoe ze gebaseerd zijn op echte mensen en historische figuren. Van Gabriel Garc©Ưa M©Łrquez via Oscar Wilde en Jeroen Brouwers tot Gerard Reve, Virginia Woolf ©♭n Georges Perec: zijn zoektocht door de wereldliteratuur is even opwindend en verrassend als amusant. Leyman demonstreert vooral hoe de literaire verbeelding de vreemdste capriolen kan maken. Niets is wat het lijkt in literatuur. En dat is precies de reden waarom we er nooit genoeg van krijgen. Lezen, een gebruiksaanwijzing blikt nieuwsgierig in de trukendoos van de schrijver en is gebaseerd op de fel gesmaakte rubriek in De Morgen. Het boek is door Brecht Evens voorzien van prachtige illustraties.

No library descriptions found.

Beskrivelse af bogen
Haiku-resume

Current Discussions

Ingen

Populære omslag

Quick Links

Vurdering

Gennemsnit: (3.13)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 3
3.5 1
4
4.5
5

Er det dig?

Bliv LibraryThing-forfatter.

 

Om | Kontakt | LibraryThing.com | Brugerbetingelser/Håndtering af brugeroplysninger | Hjælp/FAQs | Blog | Butik | APIs | TinyCat | Efterladte biblioteker | Tidlige Anmeldere | Almen Viden | 204,457,583 bøger! | Topbjælke: Altid synlig