HjemGrupperSnakMereZeitgeist
Søg På Websted
På dette site bruger vi cookies til at levere vores ydelser, forbedre performance, til analyseformål, og (hvis brugeren ikke er logget ind) til reklamer. Ved at bruge LibraryThing anerkender du at have læst og forstået vores vilkår og betingelser inklusive vores politik for håndtering af brugeroplysninger. Din brug af dette site og dets ydelser er underlagt disse vilkår og betingelser.

Resultater fra Google Bøger

Klik på en miniature for at gå til Google Books

Indlæser...

Viktor Kasparssons Makabra Mysterier

af Dennis Gustafsson

Andre forfattere: Dick Harrison (Forord)

Serier: Viktor Kasparsson (0)

MedlemmerAnmeldelserPopularitetGennemsnitlig vurderingSamtaler
722,367,949 (4)Ingen
  1. 00
    Mumiens blod af Ola Skogäng (Jannes)
    Jannes: Svensk skräckorienterad seriekonst när den är som bäst.
  2. 00
    The Encyclopedia of The Occult af Lewis Spence (Jannes)
    Jannes: Den bok Viktor läser med sådant intresse finns faktiskt på riktigt, om än inte i svensk översättning. Oändligt fascinerande, både för sitt faktainnehåll och för den insikt i sekelskiftets ockulta idévärld den ger.
Ingen
Indlæser...

Bliv medlem af LibraryThing for at finde ud af, om du vil kunne lide denne bog.

Der er ingen diskussionstråde på Snak om denne bog.

Viser 2 af 2
Ohh. Trettiotal, oknytt, antikvariat, Skåne. Trevligt. Huvudpersonen i Dennis Gustafssons Viktor Kasparssons makabra mysterier är någon form av frilansande monsterdödare, och får, klädd i långrock och keps, tampas med lite av varje: vandöda, varkreatur, strömkarlar och demoner.

Massor av stämning, akvarellfärger och i alla fall hyfsade historier – två av dem är dock nästan ren aktion, vilket inte riktigt fungerar, i synnerhet inte med Batmankitschisga ljudeffekter. Bättre då med de två lite mer mysterieartade, där mer av tid och plats kan framgå – ett av mysterierna är vad som hänt ungdomen vid en dansbana i skogen, ett annat vilar mycket på antikvariat och numismantik, och även om de båda möjligen skulle kunna placerats i dag så skulle de förmodligen förlora något, medan de båda andra bara skulle behöva lätt annorlunda rekvisita.

Inte för att allt är helt perfekt – språkkänslan brister ibland; i synnerhet vad som skall föreställa en tidningsartikel är skrivet på ett så erbarmligt språk att det knappt skulle förekomma i lokaltidningen ens idag; i ett annat fall är en trycksak satt i frakturstil men nystavad. Annars finns det dock inte mycket att anmärka på här. ( )
1 stem andejons | Oct 14, 2011 |
Svenska mysterieserier med övernaturliga eller ockulta inslag är, något förvånande kanske, inte fullt så ovanliga som man kan inbilla sig: för några år sedan fick vi stifta bekantskap med Ola skogängs stockholmsromantiska Theos ockulta mysterier, och redan 2002 kom Jonas Janssons lika stockholmsromantiska och sorgligt underskattade Den andra staden.

Nu får 08-orna gott sälskap med skåneromantiska Viktor Kasparssons makabra mysterier av Dennis Gustafsson. I fyra kortare äventyr berättas om den eponyme privatdetektiven vars äventyr i- och omkring 30-talets Helsingborg kantas av allsköns folkloristiska väsen och odjur.

Gustafsson står stadigt med ena foten i den skånska myllan, och den andra i..., uh, på kontinenten. Influenserna från engelskspråkiga förlagor som Hellblazer och Hellboy märks tydligt, men överföringen till den svenska mellankrigstiden känns sällsynt lyckad och trovärdig. Det är ett Sverige som på samma gång är välbekant och exotiskt som målas upp, men det blir aldrig schablonartat eller pekoralt.

Precis som sina kollegor tecknar Gustafsson i en europeisk influerad (jag skulle nästan lite småelakt vilja kalla den “antigalagoiansk”) stil med med stor tonvikt på miljöer. Han klarar sig dock undan den imponerande, men ack så distraherande fixeringen vid arkitektur som både Skogäng och Jansson lider av. Istället flödar sidorna över av färg, ljus och skuggor som hanteras mästerligt och effektivt för att frammana skräck- och spänningsstämning. Speciellt de två akvarellmålade(?) berättelserna är vackra, men även resten av albumet är mycket trevligt. 30-talsrekvisitan är även den ytterst kärleksfullt återgiven med vackra interiörer och utomhusvyer från både stats- och landsbygdsmiljö. Jag kan aldrig riktigt motstå snyggt tecknat mode, och inte heller här sviker Gustafsson, utan fångar tidsandan perfekt hos sina välklädda karaktärer. (Jag ser framför mig en hel hord ivriga serieläsare som efter att ha lagt albumet ifrån sig kastar sig ut i second hand-butikerna och på Internet i jakt på bruna tweedkostymer, yllekepsar och trenchcoats.) Allt detta görs också i en mycket särpräglad och levande stil med skissartade och finkänsligt färgsatta teckningar som är en fröjd för ögat. Cineastiska finesser som in- och utzoomingar, närbilder och spännande vinkelbyten behandlas lika kompetent. Möjligen kanske inte riktigt alla teckningar lever upp till den i övrigt höga standarden, och då är det i så fall själva figurerna som blir en smula stela, men detta är en ytterst liten anmärkning. Överlag är det, helt enkelt, seriekonst på hög nivå.

Själva berättelserna då? tyvärr är dessa albumets svagaste kort: det är väl inget direkt fel på dem, men samtliga känns en smula krampaktigt hoppressade, och blir därför röriga. Själva mysteriet hinner aldrig riktigt byggas upp, och gåtorna är lösta sekunder efter att de dykt upp. I framtiden får man hoppas att Gustafsson vågar sig på det längre formatet och lyckas bygga upp en berättelse som verkligen drar in läsaren i Viktors sällsamma värld. Potentialen finns dock där, och behandlingen av det folkloristiska elementen känns gedigna och utan “Holywoodifiering.”

Några små missnöjen till trots är Viktor Kasparssons makabra mysterier ett riktigt bra album, och jag längtar redan efter nästa del som jag har än större förväntningar på. ( )
1 stem Jannes | Feb 15, 2011 |
Viser 2 af 2
Det är som om Dennis Gustafsson velat teckna och berätta Sveriges historia på nytt, hitom och bortom döden, i verklighet och mytologi. Så spretigt att det blir mångtydigt. Många frågor men färre svar.
tilføjet af Jannes | RedigerExpressen, Bengt Eriksson (Mar 9, 2011)
 
Det lilla jag sett av Viktor Kasparssons Makabra Mysterier tidigare var bra men jag trodde inte att albumet skulle vara så här bra. En mycket positiv överraskning och ett bevis på vilka talanger som finns i Sverige bara de får chansen att bli utgivna.
tilføjet af Jannes | Redigershazam.se (Dec 30, 2010)
 

» Tilføj andre forfattere

Forfatter navnRolleHvilken slags forfatterVærk?Status
Dennis Gustafssonprimær forfatteralle udgaverberegnet
Harrison, DickForordmedforfatteralle udgaverbekræftet

Belongs to Series

Du bliver nødt til at logge ind for at redigere data i Almen Viden.
For mere hjælp se Almen Viden hjælpesiden.
Kanonisk titel
Information fra den svenske Almen Viden. Redigér teksten, så den bliver dansk.
Originaltitel
Alternative titler
Oprindelig udgivelsesdato
Personer/Figurer
Information fra den svenske Almen Viden. Redigér teksten, så den bliver dansk.
Vigtige steder
Information fra den svenske Almen Viden. Redigér teksten, så den bliver dansk.
Vigtige begivenheder
Beslægtede film
Indskrift
Tilegnelse
Første ord
Information fra den svenske Almen Viden. Redigér teksten, så den bliver dansk.
Goddag! Söker ni efter något särskilt?
Citater
Sidste ord
Information fra den svenske Almen Viden. Redigér teksten, så den bliver dansk.
Oplysning om flertydighed
Forlagets redaktører
Bagsidecitater
Information fra den svenske Almen Viden. Redigér teksten, så den bliver dansk.
Originalsprog
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

Henvisninger til dette værk andre steder.

Wikipedia på engelsk

Ingen

No library descriptions found.

Beskrivelse af bogen
Haiku-resume

Current Discussions

Ingen

Populære omslag

Quick Links

Vurdering

Gennemsnit: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5
4 1
4.5 2
5

Er det dig?

Bliv LibraryThing-forfatter.

 

Om | Kontakt | LibraryThing.com | Brugerbetingelser/Håndtering af brugeroplysninger | Hjælp/FAQs | Blog | Butik | APIs | TinyCat | Efterladte biblioteker | Tidlige Anmeldere | Almen Viden | 204,503,715 bøger! | Topbjælke: Altid synlig