Drets de reproducció

SnakLibraryThing en Català

Bliv bruger af LibraryThing, hvis du vil skrive et indlæg

Drets de reproducció

Dette emne er markeret som "i hvile"—det seneste indlæg er mere end 90 dage gammel. Du kan vække emnet til live ved at poste et indlæg.

1omaixant
Redigeret: nov 2, 2009, 7:19 am

Fa temps que estic introduint la meva biblioteca a LT i, com és natural, m'agrada incloure la coberta dels llibres per ajudar a identificar-los. Aquestes cobertes sovint estan emparades per drets de reproducció (copyright) i m'agradaria pensar que no es violen. De fet, sempre he pensat que, si es fa referència al llibre a què correspon, se'n fa un ús correcte, però no sé fins a quin punt. Si no és així, seria bo avisar-ne per evitar infraccions, com es fa, per exemple, amb les imatges d'autors. (Aquí es tracta, a més a més, del dret a la pròpia imatge.)

Hi ha algú que hi entengui i ens ho pugui aclarir?

Gràcies a totes i a tots els que contribuïu, com jo mateix, a l'expansió de LT.

2gamoia
nov 2, 2009, 3:14 pm

Jo no hi entenc i em feia la mateixa pregunta fa uns mesos al meu bloc:

http://gamoia.wordpress.com/2009/04/07/la-seduccio-de-les-cobertes/

En principi sembla que és un element de màrqueting i el fem servir en aquest sentit fins a cert punt. A més a més reproduïm el nostre exemplar. Però se li poden donar moltes voltes a aquest tema.

3omaixant
nov 2, 2009, 5:09 pm

Gràcies, gamoia, pels teus comentaris i per la remissió al teu blog on abordes el tema. Com tu bé dius, s'hi poden donar moltes voltes, però a mi m'agradaria anar més sobre segur. Per això crec que és vàlid reiterar el requeriment a aquells que coneguin la nostra legislació d'ajudar-nos a aclarir la qüestió.

Jo, de moment, continuo il·lustrant el meu catàleg amb les cobertes dels llibres tot procurant de fer-hi constar els noms dels seus creadors.

4gamoia
nov 4, 2009, 3:02 pm

Mentre no apareix un advocat que ens il·lustri, avui he llegit una piulada de Tim Spalding que va d'un altre dret de l'autor, el de retirada d'un llibre del mercat.

"Author thinks that, because he took book off the market, LibraryThing members can't list it in their libraries. Threatens lawsuit. Rrright."

http://twitter.com/librarythingtim/status/5414932809

La LPI espanyola parla de retirada del mercat, no pas de les biblioteques, ni públiques, ni personals.

Interessant com la xarxa transgredeix els límits del que s'havia establert com a legítim.

5gamoia
nov 22, 2009, 7:40 am

Si no hi teniu inconvenient, recullo aquí temes legals que veig que van sorgint.

Ahir es preguntava Tim Spalding fins a quin punt té responsabilitats sobre les opinions adverses que puguin sorgir en les ressenyes. Tan adverses que podrien arribar als límits de la difamació.

"Author asserts a LibraryThing review is defamatory. Do they have any legal options against us, rather than the poster?" (20-11-2009)

http://twitter.com/librarythingtim/status/5909157103

Les normes d'ús de LibraryThing permeten una llibertat d'expressió i d'opinió molt àmplia i tenen mecanismes per regular qui en traspassi els límits. Però aquest és sempre i per definició un tema polèmic.

Exemple de discussió: http://cat.librarything.com/topic/75750

6Delfi_r
Redigeret: nov 25, 2009, 10:50 am

A Librarything venen els llibres? No

Venen les portades? No

Agafen lliurement portades de uns que les venen? Sí, de Amazon, per un acord entre LT i el portal de venda.

Amazon paga per posar les portades? No, fins i tot intenta convèncer que posar tot el llibre a la vista es rendible en alguns casos.

Causem dany al autor del llibre, de la portada, al editor de una nova edició? No, en cap cas.

doncs no treien-ne profit econòmic ni causant dany, no sortim del 'fair use' en que es basa LT.

Això es pot interpretar de una altra manera que causa mes dany a la part suposadament perjudicada: els llibres sense portada a LT no tenen l'atractiu dels que sí la tenen. Si el llibre es atractiu es visita, i fins i tot es pot comprar mitjançant un sistema que ens porta a llocs on el venen.

Què mes pot voler l'editor? fins i tot que es visualitzi molt podrà convèncer-lo de la conveniència de una reedició.