Boeken bewaren of ze delen?

SnakNederlandstalige lezers

Bliv bruger af LibraryThing, hvis du vil skrive et indlæg

Boeken bewaren of ze delen?

Dette emne er markeret som "i hvile"—det seneste indlæg er mere end 90 dage gammel. Du kan vække emnet til live ved at poste et indlæg.

1Nancyvanbaak
apr 4, 2008, 7:40 pm

Iedereen deelt hier zijn ervaringen met boeken, zijn er ook mensen bekend met Bookcrossen?
Dit houdt in dat je boeken loslaat in het wild. Ik doe het graag, met name met boeken die ik niet perse op mijn boekenplank hoef te houden.
Kijk eens op bookcrossing.nl :)
Echt de moeite waard!

2edwinbcn
Redigeret: apr 4, 2008, 8:04 pm

Bookcrossing = Boekvernietiging

Het leek me een aantal jaren geleden heel interessant, omdat ik periodiek van stapels boeken af wil. Verkopen aan boekenzaakjes levert niet op, behalve een slecht gevoel.

Maar bij Bookcrossing kreeg ik het gevoel dat boeken op plekken achterlaten toch vooral leidt to verlies en vernietiging van boeken, bijvoorbeeld omdat ze worden weggegooid door schonnmakers, of door mensen meegenomen die ze bij het oud papier gooien.

Bovendien vind ik het in boeken plakken van een *grote sticker* een vorm van boekbeschadiging, die het op een later tijdstip onaannemelijk maakt dat boeken door andere boekliefhebbers in huis worden genomen.

Aan Bookcrossing vind ik aleen het idee dat je een geschiedenis van een boek vastlegt interessant, maar ik denk dat de meeste boeken het Bookcrossing niet overleven.

Veel interessanter vind ik daarom BookMooching. Zie http://www.bookmooch.com

BookMooching is boeken ruilen. Zie ook de groep Bookmooching elders op LibraryThing.

Afgezien van het feit dat je boeken goed terecht komen, en dat je er een boek dat je zoekt of zou willen kopen voor terugkrijgt, heeft BookMooching een sociaal aspect, in die zin dat je met mensen in contact komt. Met de een meer dan me de ander, natuurlijk.

Op dit moment staan er zo'n 60 boeken op mijn lijst om via BookMooching weggegeven te worden. Daar zitten ook wat Nederlandse boeken tussen.
Zie: http://www.bookmooch.com/m/bio/edwinbcn

3wester
apr 5, 2008, 3:27 pm

Ik ben het helemaal met Edwin eens. Ik heb ook BookCrossing wel eens geprobeerd, maar ik vond het eigenlijk jammer van de boeken omdat er maar zo'n kleine kans is dat een boek goed terecht komt. Als een boek al door iemand gevonden wordt, is het ook maar de vraag of die het echt wil hebben. Met BookMoochen komen al je boeken terecht bij mensen die ze inderdaad willen hebben. Een nadeel is wel dat het geld kost: als je een boek opstuurt betaal je de verzendkosten zelf, maar je krijgt dan ook punten waar je weer boeken voor kan aanvragen. Ik vind het erg leuk, ook het sociale aspect.
http://www.bookmooch.com/m/bio/wester

4xtien
jul 25, 2008, 4:40 pm

In plaats van boeken zomaar ergens achter te laten kun je ze ook weggeven. Het probleem is dat je mensen in je omgeving juist de goede boeken gunt, dus die raak je dan kwijt, maar dat vind ik niet een probleem.

5brusselsbook
aug 21, 2008, 9:30 am

Net als Wester en Edwin ben ik ook erg enthousiast over bookmooch. Ik ben ook heel blij te merken dat langzamerhand steeds meer Nederlandse boeken via bookmooch gemoocht (opgevraagd) worden. Het lijkt dus iets bekender te worden in Nederland en Belgie. Het puntensysteem is erg genereus, voor elk boek dat je internationaal stuurt krijg je drie punten, terwijl het je maar twee kost om er een op te vragen. Na een beginperiode waarin je meestal een hoop boeken tegelijk moet versturen, krijg je er later een hoop binnen, veel meer dan je zelf hebt verstuurd dus.

6mene
aug 25, 2009, 10:17 am

Ik heb vandaag ook weer een heeeeeleboel Nederlandse (kinder-)boeken toegevoegd aan mijn Bookmooch-account.

Ik heb ook wel eens mensen die aan Bookcrossing doen een groot aantal boeken gegeven. Zelf heb ik daar geen account, maar ik vind een account bij één zo'n boekensite wel genoeg.

7nightvamp
nov 1, 2009, 11:27 am

Ik heb ook een account aangemaakt helaas snap ik er helemaal niks van. Ik kan bij de nederlandse gebruikers alleen maar engelse boeken vinden geen nederlandstalige

8Nicole_VanK
nov 1, 2009, 11:34 am

Nou ja, dat wil zeggen: ik heb naast Nederlandse boeken ook Engelse, Franse, Duitse, Italiaanse, etc. boeken. Zo ziet mijn persoonlijke bibliotheek er nu eenmaal uit en dus catalogiseer ik ze zo. Maar er zitten ook echt wel Nederlandse boeken bij.

9wester
nov 1, 2009, 12:39 pm

#7:
Je kan naar Statistieken/memen bij een lid en dan bij taal van het boek Nederlands aanklikken. Bij mij bijvoorbeeld kom je dan hier http://www.librarything.nl/catalog/wester&language=dut terecht.

10nightvamp
nov 1, 2009, 1:00 pm

Denne meddelelse er blevet slettet af dens forfatter.

11nightvamp
nov 7, 2009, 4:44 pm

Ben inmiddels ook op bookmooch:
http://bookmooch.com/m/inventory/nightvamp

12audier
nov 8, 2009, 9:33 am

Je hebt in nederland ook zo'n site.

www.boekenruilen.nl

Ben er gisteren geregistreerd en heb nu al een boek geruild.

Echt leuk. Heb je alleen tegen de verzendkosten weer een "nieuw" boek om te lezen.

13bookmomo
nov 8, 2009, 4:54 pm

Ben ook bookcrosser, en juist heel enthousiast.
Mijn ervaring is dat boeken vaak wel bij een (soms de juiste) persoon aankomen, maar misschien nooit gemeld worden. Er zijn boeken van mij na vier jaar gemeld, die waren soms door meerdere mensen gelezen of stonden al jaren blij in een boekenkast van een liefhebber.
Ik vind het idee van geven zonder er per se iets voor terug te krijgen aansprekend.