Lisää kirjastoja?

SnakFinnish Librarythingers

Bliv bruger af LibraryThing, hvis du vil skrive et indlæg

Lisää kirjastoja?

Dette emne er markeret som "i hvile"—det seneste indlæg er mere end 90 dage gammel. Du kan vække emnet til live ved at poste et indlæg.

1jouni
feb 19, 2008, 2:55 am

Mitenkähän tänne saisi lisää kirjastoja? Esim:

http://www.fredrika.net/
http://www.nifin.helsinki.fi/bibbi/index.php

--jouni lastenkirjojen lukija

2Anneli
feb 19, 2008, 8:54 am

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin kirjastolla pitää olla netin kautta käytettävä Z39.50-liittymä, jotta sen voi ottaa mukaan LibraryThingin lähdekirjastoksi. Mahtaako noilla mainitsemillasi olla?

LibraryThingin blogissa Tim lupasi, että suomalaisia kirjastoja olisi tulossa lisää:
http://www.librarything.com/blog/2007_11_01_archive.php
mutta eipä ole vielä näkynyt.

3xmacex
mar 26, 2008, 12:10 pm

Kopioluettelointiin liittyy luonnollisesti myös oikeuskysymyksiä. Tietääkö joku tarkemmin niistä? Olen yrittänyt töissä (siis Helsingin kaupunginkirjastossa) kysellä jonkun ihan oikean "mustaa valkoisella" -tyyppisen paperin perään jossa puhuttaisi millaiset oikeudet noissa tietueissa on, mutta ei ole löytynyt ainakaan vielä :\ Hemmetin kirjastolaiset; aina paperit hukassa eikä tietoa löydy ;)

4Anneli
mar 26, 2008, 12:51 pm

>3 xmacex:

Jos Helsingin kaupunginkirjasto päättää, että on laitonta kopioda tietoja HelMetistä LibraryThingiin, niin silloin suomalaisille librarythingaajille käy köpelösti. Mutta jotenkin en usko, että kieltoa tulisi.

On erittäin harvoja kirjastoja, jotka eivät salli tietueiden kopiointia Z39.50-yhteyden avulla ilmaiseksi. Suomessa Kansalliskirjasto myy tietueita ja siksi ne eivät ole ilmaiseksi jaossa - ainakaan suoraan. HelMetissä on runsain määrin Fennicasta peräisin olevia tietueita, joita toiset kirjastot ympäri maailman kopioivat erilaisten käyttöliittymien kautta. En tiedä, saako Helsingin kaupunginkirjasto provikkaa siitä, että HelMet on esim. BookWhere-palvelun kautta käytettävissä kopioluettelointiin (nykyään kirjastoissa käytetään mieluummin termiä poimintaluettelointi).

Koska LibraryThing ei ole kirjasto, niin mielestäni ei edes voida puhua kopioluetteloinnista. Voisiko tätä verrata johonkin viitteidenhallintaohjelmaan, kuten esim. RefWorksiin?

En kyllä ole mikään lainoppinut, joten tämä on vain yksityistä pohdintaa...

5Anneli
apr 24, 2008, 1:51 am

Nyt saimme uuden suomalaisen lähteen. Add book -sivulla lukee Nelli, mutta se lienee todellisuudessa Mandis. Mandis on maakuntakirjastojen virtuaalinen yhteisluettelo. Aika hyvä lisä.

6kirjasto
Redigeret: apr 25, 2008, 9:33 am

Kopioluettelointiin liittyy oikeuskysymyksiä, mutta jo periaatteesta kirjastojen olisi suorastaan absurdia kieltää kopiointia LT:n tapaisiin palveluihin.

Näin ainakin yleisen kirjaston kohdalla, miksei myös tiedekirjastojen.

Päinvastoin, kirjastot pyrkivät koko ajan avaamaan kantojaan rajapinnoilla.Tähän kai jossain muualla ollaan jo ehdittykin, meillä Suomessa ollaan vielä tuumailujen asteella.

Mutta itse kysymykseen: kieltoa ei todellakaan ole tulossa. Jos se vain meistä on kiinni. Ja onhan se :)

7Anneli
apr 26, 2008, 2:51 am

>5 Anneli:
Nyt nimi onkin muutettu Mandikseksi.