Favoriete schrijver en genre?

SnakNederlandstalige lezers

Bliv bruger af LibraryThing, hvis du vil skrive et indlæg

Favoriete schrijver en genre?

Dette emne er markeret som "i hvile"—det seneste indlæg er mere end 90 dage gammel. Du kan vække emnet til live ved at poste et indlæg.

1royalhistorian
jul 4, 2007, 3:47 pm

Welke schrijver lezen jullie liefst/meest ? Van welke genres houden jullie?

2Awimbawe
jul 8, 2007, 1:48 pm

Hoi,
moeilijke vraag.
Als ik van de wereld wil dan lukt dat heel goed met fantasy of science fiction. Die boeken moeten dan in 1 keer uit, ook al wordt het 03.00 's nachts. Welke schrijver het precies is vind ik niet zo belangrijk. Die boeken haal ik vaak uit de bibliotheek, of ik tracteer mezelf als de NS weer een uur vertraging heeft.
Herkenbaar?

De mooiste boeken zijn die waar je over moet denken en waar je het gevoel krijgt dat je iets leert, over jezelf of over de wereld.
Mijn mooiste is "Zoo of brieven niet over liefde" van Viktor Sjklovski. Maar dat heeft niemand verder op Librarything. En wat inhoudelijker vind ik bijvoorbeeld de boeken van Paul Krugman heel goed waarin ie uitlegt hoe de wereld economisch in elkaar steekt.

Ik geniet ook erg van kleine vergeten boekjes uit de uitverkoop. Niemand wil ze en soms zijn ze prachtig.

Wie volgt?

3mirmir
Redigeret: jul 10, 2007, 8:34 pm

4Awimbawe
jul 11, 2007, 11:12 am

Bedankt,
hij is inmiddels gekoppeld. Je kende'm of je hebt gezocht?

5xtien
Redigeret: jul 22, 2007, 1:11 am

Als ik me tot Nederlands beperk, dan lees ik graag boeken van Marcel Möring en Kader Abdolah. Mijn all time favorite is Multatuli (Woutertje Pieterse), maar dat is niet te vergelijken met hedendaagse literatuur. Evenzo voor literatuur in het algemeen: hoe kan ik Dostoyevski vergelijken met Iain Banks, William Gibson of Annie Proulx?

6kantelier
Redigeret: jul 22, 2007, 2:34 am

Eerlijk gezegd heeft de verplichte literatuurlijst mij de lust tot lezen doen vergaan. Het omgekeerde effect van wat de bedoeling was. Pietje Bel door Christiaan Frederik van Abcoude, De Kameleon van Hotze de Roos (hmm touchstones een series, hier ligt nog een taak voor Tim), Cissy van Marxveldt, Bob Evers van Willy van der Heide (vakantie spelletje met m'n broers, een zin voorlezen en raden welk boek), Asterix en Obelix verslond ik. Van de literatuurlijst heb ik van Hollands Glorie nog wel genoten, maar van Eline Veere werd ik zelf ziek (wel een indicatie hoe goed haar leven was neergezet) en andere boeken heb ik gewoon verdrongen omdat ik er van walgde. Hierdoor is mijn weg naar volwassen literatuur en lektuur geblokkeerd.

touchstones bijgewerkt

7kantelier
Redigeret: jul 22, 2007, 2:35 am

Een aantal schrijvers vind je terug op mijn profiel. Hé, nieuwe functie, gemeenschappelijk favorieten! Zo kan ik ook meedoen met wat ik niet in mijn catalogus wil opnemen.

8xtien
jul 25, 2007, 10:19 pm

>6 kantelier:
Ik zat op een school waar geen verplichte literatuurlijst was, een stedelijk gymnasium waar men er blijkbaar van uit ging dat je toch wel genoeg las. Het viel me op dat er bij ons op school meer literatuur werd gelezen dan op scholen waar wel een "lijst" was, voor zover ik het kon nagaan althans. Je stimuleert scholieren meer met moderne literatuur dan met verplichte oudheden.

9yvoseule Første besked:
aug 1, 2007, 7:32 am

Hallo allemaal,
Wat grappig van die literatuurlijst. Door het moeten lezen van boeken uit allerlei periodes, ben ik juist meer en meer gaan lezen, vooral literatuur. Ook van huis uit werd lezen zeer gestimuleerd. Het betekent ook dat ik een brede smaak heb. Om het een beetje in de hand te houden, wissel ik het lezen van een 'goed boek' of 'moet je gelezen hebben boek' af met een wat lichter boek of thriller. Thrillers ben ik ook gek op, maar daar van weet ik dat ik ze het liefst in één keer uit wil lezen, en daar heb ik dus geen tijd voor.
groetjes

10DACO
Redigeret: aug 10, 2007, 2:10 pm

Sinds vandaag ken ik deze site (via NRC Next) wat superleuk is het hier; en ook heel fraai dat er een nederlandstalig deel is.
Genre: min of meer realistisch modern (na 1960).
Schrijver: dat vind ik zó'n moeilijke vraag! Op de middelbare school was dat Jan Wolkers, tijens mijn studie Milan Kundera. Maar inmiddels heb ik al weer jaren niets van hen gelezen dus daar kom ik inmiddels voor mezelf niet meer mee weg. Het mooiste boek van vorig jaar was voor mij 'de geschiedenis van de liefde' van Nicole Krauss. Wie weet kan zij in aanmerking komen als ze doorgaat met zulke mooie boeken. Of Philip Roth, recent was ik echt helemaal onderste boven van the plot against america. Maar ja, daarnaast las ik maar één ander boek van hem dus dat kan ik moeilijk mijn favoerite schrijven noemen. O ja, ik ben onder de indruk van beide boeken van Jonathan Saffran Foer. Ook hij kan in aanmerking komen. Recent vond ik Marjolijn Februari ook een mooi boek afleveren (de literaire kring). Ik zie uit naar meer werk van haar. Efin, het kopje schrijver kan ik geloof ik toch nog niet invullen....................
Wie weet komt dat later wel, dan laat ik het zeker weten!!

11xtien
Redigeret: aug 10, 2007, 11:47 pm

Daco, welkom op Librarything! History of Love is een heel mooi boek, heb ik recentelijk ook gelezen. Maar je had het nog niet in LT ingevoerd, dan zouden we een boek gedeeld hebben :-)

12Guusius Første besked:
Redigeret: aug 11, 2007, 7:07 am

Hallo iedereen,

net als DACO ben ik via NRC Next op deze site terecht gekomen. Erg leuk zeg! Dit had ik veel eerder moeten weten. Wel jammer dat je maar 200 boeken gratis mag invoeren. Kan misschien nog een tweede account aanmaken voor de rest.
In elk geval, mijn favoriete schrijver: daar komen er wel meer voor in aanmerking. Op dit moment ben ik erg onder de indruk van Stefan Brijs. Daarnaast vond ik Tommy Wieringa's Joe Speedboat (op deze site moet je dat helaas fout schrijven) en Alles over Tristan wel goed. Ik vind W.F. Hermans steengoed, net als Marcellus Emants. A.F.Th van der Heijden mag er ook wel zijn. Daarnaast heb ik echt iets met Gerrit Paape, maar die is dan wel al van wat langer geleden.
Wat genres betreft: ik lees vrij veel eigenlijk, ik heb niet echt een voorkeur. Ik weet in elk geval wel dat ik 'vrouwenliteratuur' NIET leuk vind. Piratenliteratuur heeft wel iets bijzonders (vandaar dat Defoe ook in mijn lijst staat).
Zo, ik hoop dat jullie nu voldoende weten. Ik ben blij dat ik deze site nu ken :-)

13DACO
aug 11, 2007, 6:24 am

ha Guusius, ja goed toeven hier hé. Ik zie bij jou Hermans en AFTh staan; er zijn ook jaren geweest dat ik echt fan van hen was. Heb je de nieuwe reeks van AFTh ook? (vb MOVO tapes?). Ik ben er niet meer aan begonnen, zo veel en zo dik..........

Enne Xtien, inderdaad was Kraus niet ingevoerd. Ik heb een nogal volle boekenkast en dito agenda. Dus ik heb me voorgenomen maar niet mijn hele boekenkast in te typen ook al is dat misschien eigenlijk wel de bedoeling. Ik zet gewoon vanaf nu ieder boek dat ik lees erbij.
Ik lees net Sandro Veronesi uit (Kalme Chaos) een heel bijzonder boek vond ik. Ga nu even voor een dunner tussendoor boekje; hebben jullie ook soms zo'n moeite met een boek uit hebben en dan omschakelen?
dag!

14Guusius
Redigeret: aug 11, 2007, 7:05 am

Jaja, DACO, boffen wij even dat we NRC hebben ;-)...
Ik heb inderdaad de boeken van de nieuwe cyclus van A.F.Th.: De Movo Tapes was redelijk, Drijfzand koloniseren vond ik beter, ik ben nu bezig met Het schervengericht en het is inderdaad een dikke pil. Maar daar doet hij het volgens mij ook een beetje om ;-)...

15royalhistorian
aug 11, 2007, 8:31 am

He, wat leuk dat het actief wordt hier!

Guusius, 10 dollar is niet zo duur hoor ;) (en de Euro is voor ons vrij gunstig op dit moment!)

Van de schrijvers die jullie genoemd hebben, heb ik nog geen enkel boek gelezen. Ik ben meer van thrillers, detectives en horror: Nicci French, Elizabeth George, Jeffrey Deaver, Stephen King....

16Guusius
aug 11, 2007, 11:07 am

Ja, waar een beetje berichtgeving in de media al niet goed voor is :-)...
Een vriendin van me heeft een weblog en kreeg een aanmoedigingsprijs bij de Bloggies. Dat stond op nu.nl en meteen schoot het aantal bezoeken omhoog!

Nicci French, daar heb ik dan weer nooit wat van gelezen. Stephen King wel, dat is erg leuk. Lekker spannend. Die andere twee namen ken ik helaas niet.

17stapels
aug 14, 2007, 6:50 pm

Hoi allemaal!
ik lees jullie met groot plezier; woon in Italie maar ben nederlandse en lees ook af en toe het NRC (op 't web). Heel stimulerend, dit LT! De boeken die ik in mijn lijst heb zitten nu in dozen voor de verhuising. Ik heb wel meteen de brug bovenop gelegd! Ik lees ook Nicci French maar vond, tot nu toe, alleen het eerste boek de moeite waard (over die bergwandelaar). Heb wel ook een wishlist aangelegd bij Amazon. Dat wordt lezen!