Waar haalt u uw informatie over nieuwe boeken?

SnakNederlandstalige lezers

Bliv bruger af LibraryThing, hvis du vil skrive et indlæg

Waar haalt u uw informatie over nieuwe boeken?

1Trifolia
mar 24, 2011, 2:00 am

Kent u literaire websites, blogs etc. i.v.m. de nieuwste, te verschijnen of pas verschenen boeken en dat zowel voor Nederlandstalige als anderstalige literatuur, etc.?
Ik raadpleeg regelmatig volgende sites:
- http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/nieuws/boeken/
- http://www.literatuurplein.nl/
- http://www.depapierenman.be
- http://www.dereactor.org/

Wie kent er meer?

2deklerk
mar 24, 2011, 8:42 am

Vrijwel alle belangrijke uitgeverijen verzenden -per email- nieuwsbrieven. Datzelfde doet b.v ook Selexyz boekhandel; ook de rubriek “pas verschenen’ bij Bol.com biedt veel informatie.
Niet te vergeten: de boekenbijlagen van de diverse kranten en tijdschriften. Meestal verzamel ik de knipsels en mailberichten om ze daarna, bij de ochtendkoffie op zondagmorgen, te lezen. Het eindigt altijd met de verzuchting: ‘het is te veel’.

3gust
mar 24, 2011, 12:41 pm

Kijk ook eens bij Achillesvandenbranden.blogspot.com. Zowel recente als oudere boeken. Zeer interessante en erg uitgebreide recensies.

4mene
mar 24, 2011, 7:29 pm

De boekenbijlagen in kranten lees ik wel eens, verder liggen er bij de boekwinkel waar ik werk ook vaak foldertjes van utigevers met allemaal nieuwe boeken die ik dan door ga kijken.
Ik ben zelf vaak op zoek naar nieuwe boeken van specifieke auteurs, dus dan kijk ik gewoon op de websites van de auteurs.

5robbiedeclercq
mar 25, 2011, 2:05 pm

Op http://www.boekbeschrijvingen.nl/ zijn nieuwe (Nederlandstalige) romans en thrillers vaak al maanden voor de verschijningsdatum terug te vinden. De bibliografieën van duizenden schrijvers worden hier eveneens overzichtelijk weergegeven.

6Trifolia
mar 25, 2011, 2:36 pm

Bedankt voor deze nuttige tips! Ik heb ze allemaal gebookmarked. Ik kan deklerk helemaal bijtreden. Voor iemand als ik (zoals er velen zijn) die niet kan kiezen is de boekenstroom overweldigend en komt her er op aan om de juiste keuzes te maken. Overigens was ik nog vergeten te vermelden dat ik ook heel veel inspiratie haal uit jullie catalogi op LT :-)

7marieke54
mar 26, 2011, 10:22 am

Overvloed nekt ons nog. Maar toch…
Een erg leuke vind ik: http://wraakvandedodo.blogspot.com
En ook deze lonen, bij mij althans, vaak de moeite:
http://www.nybooks.com
http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/the_tls
http://www.signandsight.com

8rvdm61
mar 26, 2011, 2:30 pm

Naast de al genoemde blogspots en boekensites ga ik voor informatie over oude en/of nieuwe boeken ook regelmatig eens kijken op:
http://annavangelderen.blogspot.com/
http://www.the-ledge.com/index.php?lan=NL
http://www.iedereenleest.be/
http://johandehaes.cobra.be/
http://www.leestafel.info/

9Trifolia
mar 31, 2011, 3:47 am

Onder het motto "Wie surft, die vindt" heb ik nog wat rondgedwaald op het net. Ik blijf me erover verbazen hoeveel sites er aan boeken gewijd worden. Een mens zou door de bomen het bos niet meer zien en nooit meer aan lezen toe komen. Een hele leuke website vind ik de portaalsite http://www.boekweb.nl/

10marieke54
Redigeret: aug 28, 2011, 3:40 am

verplaatst

11Luchtpint
feb 26, 2015, 9:59 am

zie ook http://www.bibliotheek.be/bibliotheekbe

Op www.bibliotheek.be kan je best starten met de link http://zoeken.bibliotheek.be/
Kies vervolgens BOEK onder WAT ? en bekijk de lijst. Op die manier zie je alle recentelijk uitgegeven boeken wanneer je in de verfijning van de zoekopdracht "sorteer op:" de optie "jaar" kiest. Er zijn bovendien ook nog andere verfijningen mogelijk wanneer je in de zoekbalk "publisher: naam van de uitgever" (door jou te bepalen) invult. In de linkerkolom kan je nog meer manieren vinden om je zoekopdracht te verfijnen.

Op die manier heb ik zoekopdrachten in een speeddial samengebracht die verfijnen en sorteren op boek - non-fictie - specifieke uitgever - jaar voor een aantal uitgeverijen die ik interessanter vind dan andere. (bijvoorbeeld esoterie vind ik flauwekul, uitgevers die zich daarmee bezig houden interesseren me niet, en ook fictie niet) En dan kan ik gewoon de zoekopdracht aanklikken in de speeddial die ik per uitgeverij gemaakt heb en zie ik wat er recent per uitgever verschenen is. (in mijn geval voor non-fictie)

12BartGr.
okt 19, 2018, 6:36 am

Beste vondst van dit jaar wat betreft Neerlandistiek en Nederlandstalige literatuur: https://www.neerlandistiek.nl/

13mene
dec 24, 2018, 10:35 am

Ondertussen vind ik ook wel veel nieuwe boeken op Hebban, Goodreads (wat andere mensen lezen) en weblogs!

14fotofrank
dec 29, 2018, 8:54 pm

naast de recenties in knack is ook the guardian de moeite: https://www.theguardian.com/books

15Audaces
dec 30, 2018, 4:43 am

Denne meddelelse er blevet slettet af dens forfatter.

16divinenanny
dec 30, 2018, 4:50 am

>15 Audaces:
Misschien je al bekend, maar volg ook vooral Tor.com. Hun eBook club geeft iedere maand gratis een boek weg (even zeggen dat je uit de US of UK komt, er is geen controle). Daarnaast zijn hun novellas niet duur (eBooks dan, hardcopy wel)

17Audaces
dec 30, 2018, 6:23 am

Denne meddelelse er blevet slettet af dens forfatter.

18snellius
jun 5, 2020, 9:13 am

Bedankt voor de vele tips, kan er misschien ook wel wat van gebruiken. Zelf gebruik ik veel het al eerder genoemde https://www.hebban.nl en nieuwsbrieven van uitgevers.

19gielen.tejo
Redigeret: dec 23, 2023, 4:50 pm

Heistaanzee83: PROBLEEM : Zowat 90% (of méér) in het Nederlands vertaalde boeken zijn niet-literair, eerder Station-romannetjes. (vb, Spit, Op de Beek Griet, van der Heijden, De Coster S, Verhulst D..) Sorry, niet lezenswaardig en velen doen aan schrijf-zelftherapie! Ik heb altijd gewerkt in de psychiatrische wereld, en dan herken je gemakkelijk dergelijke therapeutische schrijfsels).
Als je dan toch tijd spendeert aan een boek, lees dan goede literatuur. Hoe ga ik op zoek? Selecteer goed de recensenten, of zoek naar kleine of eigenzinnige uitgevers.
VERGEET aub de meeste interviews in de media (een goede auteur zoekt dààr nooit reclame), de Boekenbeurs, de Standaard Boekhandel en vele anderen, vergeet de reclamefolders en de meeste krantenbijlagen...waar alle lectuur steeds goed bevonden wordt ! Vergeet niet dat de economie moet draaien!!!
Als je een goed boek hebt, snuffel dan verder bij die uitgever (meestal kleine uitgevers) en neem contact op met die uitgevers zelf. Eens bekritiseerde ik een grote uitgeverij op het voor mij toch erg zwakke aanbod. Gevolg: ik kreeg wat later een goed boek gratis toegestuurd!
Durf gewoon de letterkundigen, de literatoren aan te spreken: ik ga zelfs naar de lectoren toe van de faculteiten der letteren.... Zij geven graag raad. Je kan zo niets verliezen! Doe en durf.

20Z4us
jan 23, 2021, 1:05 pm

Ga naar de pagina op Wikipedia (en/of https://wikidata.org - zie de kolom linksonder in beeld -) over een auteur. Vaak voegt een fan het laatste boek toe. Zo niet: doe het zelf! Het is minstens zo gemakkelijk als gegevens hier bijwerken.

Voorbeeld een van onze beste biografen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eva_Rovers#Bibliografie

Als je op sociale media de account(s) van een schrijfster of schrijver raadpleegt zie je soms nog komende werken staan.

Haar LI-account:
https://www.linkedin.com/in/evarovers/

Profiel bij Eva's uitgever:
https://uitgeverijprometheus.nl/auteurs/eva-rovers.html

Tenslotte uiteraard de lectuurrubrieken van de Nederlandse en Vlaamse kranten. Tik de na(a)m(en) van je favoriet(en) in je zoekmachine en je wordt overdonderd met informatie over verleden, heden en nabije toekomst van publicaties die je vast niet wil missen.

Over Rovers in een krant: https://duckduckgo.com/?q=eva+rovers+site%3Anrc.nl&t=ffab&ia=web