Picture of author.

Henri Bergson (1859–1941)

Forfatter af Creative Evolution

149+ Works 4,587 Members 46 Reviews 12 Favorited

Om forfatteren

Born in Paris in 1859 of Jewish parents, Henri Bergson received his education there and subsequently taught at Angers and Clermont-Ferraud before returning to Paris. He was appointed professor of philosophy at the College de France in 1900 and elected a member of the French Academy in 1914. Bergson vis mere developed his philosophy by stressing the biological and evolutionary elements involved in thinking, reasoning, and creating. He saw the vitalistic dimension of the human species as being of the greatest importance. Bergson's writings were acclaimed not only in France and throughout the learned world. In 1927 he was awarded the Nobel Prize for literature. In defiance of the Nazis after their conquest of France, Bergson insisted on wearing a yellow star to show his solidarity with other French Jews. Shortly before his death in 1941, Bergson gave up all his positions and renounced his many honors in protest against the discrimination against Jews by the Nazis and the Vichy French regime. (Bowker Author Biography) vis mindre

Værker af Henri Bergson

Creative Evolution (1907) 900 eksemplarer
Matter and Memory (1896) 754 eksemplarer
Mind-Energy (1919) 90 eksemplarer
Dreams (1901) 46 eksemplarer
Mémoire et vie (1975) 45 eksemplarer
Oeuvres (1959) 13 eksemplarer
La Politesse : Et autres essais (2008) 12 eksemplarer
Selections from Bergson; (1949) 10 eksemplarer
Bergson (1996) 9 eksemplarer
L'âme et le corps (2000) 5 eksemplarer
La conscience et la vie (2011) 4 eksemplarer
L'energia spirituale (2008) 4 eksemplarer
L'intuition philosophique (1911) 4 eksemplarer
Metafizik Dersleri (2014) 4 eksemplarer
Bergson - Sa vie, son oeuvre, sa philosophie (1950) — Forfatter — 4 eksemplarer
OBRAS ESCOGIDAS 3 eksemplarer
Os Pensadores 3 eksemplarer
Oeuvres, édition du centenaire (1959) 3 eksemplarer
Ahlakin ve Dinin Iki Kaynagi (2004) 3 eksemplarer
Henri Bergson (2015) 3 eksemplarer
Storia dell'idea di tempo (2019) 2 eksemplarer
E qeshura 2 eksemplarer
Yaratıcı Tekamül 2 eksemplarer
La energia espiritual (2014) 2 eksemplarer
Fantasmi 2 eksemplarer
Opere 1889-1896 2 eksemplarer
Uren met Bergson 2 eksemplarer
The Intensity of Psychic States (2005) 2 eksemplarer
Opere 1 eksemplar
La Risa. 1 eksemplar
uvres / 1 eksemplar
Teoria rîsului 1 eksemplar
Saggi pedagogici 1 eksemplar
Tiden & den fria viljan (2022) 1 eksemplar
Works of Henri Bergson (2013) 1 eksemplar
OEuvres (Tome 1) (2015) 1 eksemplar
Filozofické eseje 1 eksemplar
lecons clermontoises (2003) 1 eksemplar
Etik ve Politika Dersleri (2016) 1 eksemplar
Lezioni di metafisica (2018) 1 eksemplar
INTELIGENCIA, LA (2014) 1 eksemplar
Oeuvres (Tome 2) (2015) 1 eksemplar
Écrits philosophiques (2011) 1 eksemplar
Correspondances (2002) 1 eksemplar
RISA, LA 1 eksemplar

Associated Works

The Age of Analysis: The 20th Century Philosophers (1955) — Bidragyder — 403 eksemplarer
Nobel Writers on Writing (2000) — Bidragyder — 14 eksemplarer

Satte nøgleord på

Almen Viden

Medlemmer

Anmeldelser

Vepra përbëhet nga një sërë esesh të shkruara në vitet 1903-1923, dhe përbëhet njëkohësisht nga një hyrje në metafizikë, një autobiografi filozofike e autorit dhe një kritikë tërësore të filozofisë.

Henri-Louis Bergson (1859-1941) lindi në Paris, i dyti ndër shtatë fëmijë, nga prindër hebrenj me origjinë polake dhe angleze. Fillimisht studioi matematikë, por më pas u fut në École Normale për letra dhe filozofi. Shkroi gjerësisht për çështje të ontologjisë dhe metafizikës dhe në gjallje gëzoi popullaritet të pazakontë për një filozof, për ta humbur mandej ndikimin rreth viteve 1940. Vepra e tij rifitoi vëmendje veçanërisht pas vitit 1966, që përkon me intersimin e Gilles Deleuze dhe konceptin bergsonian të “shumësisë” (multiplicité).… (mere)
 
Markeret
BibliotekaFeniks | Dec 6, 2023 |
 
Markeret
DanielSTJ | 12 andre anmeldelser | Nov 20, 2023 |
 
Markeret
luvucenanzo06 | 12 andre anmeldelser | Sep 9, 2023 |
 
Markeret
luvucenanzo06 | 12 andre anmeldelser | Sep 8, 2023 |

Lister

Hæderspriser

Måske også interessante?

Associated Authors

Statistikker

Værker
149
Also by
3
Medlemmer
4,587
Popularitet
#5,484
Vurdering
½ 3.7
Anmeldelser
46
ISBN
609
Sprog
23
Udvalgt
12

Diagrammer og grafer